Венцислав Върбанов: Земеделието поддържа социалния мир в страната!

Според Венцислав Върбанов в медиите се пренебрегва един много сериозен факт – през последните 3-4 години в страната има социален мир, благодарение на земеделското производство

26.11.2012 | Коментари: 8 | 28675 прочитания
Автор: Фермер.БГ

Липсата на организация и липсата на отговорно отношение, доведе до връщане на голяма част от средствата по европрограмите за селско стопанство.

Това коментира пред журналисти депутатът Венцислав Върбанов. Според него никой не ни е виновен за това, че в България през годините не беше създадена необходимата организация и заради административна безпомощност и безхаберие, ние върнахме много средства.

По САПАРД, например – програмата, която изигра, най-съществена роля за българското земеделие, ние върнахме над 400 млн. - огромен ресурс, който не усвоихме.

При управлението на тройната коалиция на два пъти се спираше приемът на документи и средства, заради сигнали за злоупотреби. Ако превъртим назад в историята, виждаме на какви хора се даваше отговорността да управляват ДФЗ и респективно целия процес по усвояването на тези средства, като капакът на всичко беше Калина Илиева, коментира още Върбанов.

[news]
В контекста на мегаделото САПАРД от последните дни, депутатът заяви, че по тази програма има редица добри примери, които е можело да бъдат изтъкнати, но не са. Именно с тази истерия около източването на средствата, с негативното отношение на някои лица в ДФЗ, много потенциални бенефициенти се отказаха да кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони. Докато пък бяха разследвани, дори и без да са били в нарушение, много бенефициенти по САПАРД, просто фалираха, каза Върбанов. Според депутата трябва да се поучим от всички тези грешки, които направихме във времето и да не ги допускаме отново в бъдеще.

Друга тема, която Венцислав Върбанов коментира беше тази за поземлените отношения. Според него в момента е много важно да се вземат отговорни решения по въпроса с поземлените отношения, защото именно това ще бъде ахилесовата пета през следващия програмен период. Има дискусия в европейските институции да бъде ограничена подкрепата по отношение на ползваните земи. В същото време именно заради конюнктурата в страната и заради липса на стратегия, в България се получи много силно разрастване на големи субекти, които се организираха в едно монокултурно земеделие. Според Върбанов на практика никой не е помогнал на зърнопроизводителите, защото парите, които те получават, се полагат на всеки един български гражданин, който обработва земеделска земя. Именно заради липсата на държавна подкрепа, дойде и невъзможността за развитие на средните и дребните производители на плодове и зеленчуци, например. Така те започнаха да се отказват или да се преориентират, за да стане така, че 80% от земеделците, са зърнопроизводители.

Според Венцислав Върбанов се пренебрегва един много сериозен факт – през последните 3-4 години в страната има социален мир, благодарение на земеделското производство. Никой не отчита повишаването на рентите за земеделски земи, както и факта, че некоректните ползватели на земи вече са много по-малко. На много места рентата, която се дава, е няколко пъти по-висока от символичните субсидии, които получават производителите. Смятам, че на земеделците трябва да се отдаде заслуженото за това, че благодарение на техния труд, както и на световна конюнктура в момента, в селата влизат едни средства, които не могат да влязат по никакъв друг начин.

Евентуалното въвеждане на данък рента би било поредната глупост, защото допълнително ще даде мощ на големите и ще ликвидира тотално малките, каза в заключение Венцислав Върбанов.

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

 Изтеглете безплатно Годишния обзор на пазара на земеделска техника в България за 2019 г.

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • besiktas
  30.11.2012, 8:49
  pri cujdoto ima trapka
 • nejdet _sefket
  29.11.2012, 20:38
  tirsi na drugo miasto
 • besiktas
  29.11.2012, 20:31
  ergen sam,kwo da pravya
 • nejdet _sefket
  29.11.2012, 20:15
  kolega yaj ot tvoyata kupa ne gleday na blijniya si
 • besiktas
  29.11.2012, 20:12
  Vencislav Varbanov ima mnogo krasiva jena
 • nejdet _sefket
  26.11.2012, 22:05
  Коментарът е премахнат поради нарушение на правилата!
 • silvi11
  26.11.2012, 18:55
  Върбанов сега се загрижи за Българското селско стопанство ? Защо не говореше всичко това когато беше на върха на това министерство? Разчитат на късата памет на българина и преди избори всички започват да милеят за народа !
 • mimoo
  26.11.2012, 18:45
  Хаха данък рента--ми то остава да сложат и данък въздух и чак сега си е.а мамата земеделието щото има големи малоумници в тая държава и никога нема да има оправия за съжаление

Последни новини