Властите разрешиха протеста на животновъдите

Основното искане на НОКА е лишените от субсидии овцевъди и козевъди да получат компенсации

17.07.2018 | 10435 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Обявеният за утре, 18 юли, национален протест на животновъдите пред сградата на Министерския съвет в София е получил разрешения от Столичната община и от Столичната дирекция на вътрешните работи.
 
 
„11 неправителствени организации и граждански сдружения досега са декларирали подкрепата и участието си в утрешния протест“,  съобщи пред Фермер.БГ съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев. 
 
Неговите очаквания са, че повече от 5000 фермери ще се включат в митинга. Едно от основните искания на протестиращите е да бъдат компенсирани всички стопани, които са били лишени от субсидии заради член 23 от Наредба № 3 за директните плащания, който впоследствие беше отменен от Върховния административен съд (ВАС).
 
НОКА настоява и за оставката на зам.-министъра на земеделието, храните и горите Цветан Димитров, тъй като го смята за отговорен за проблема с Наредбата. Според Асоциацията, отговорност за проблемите трябва да поемат също Георги Праматаров, директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели” и д-р Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство”. С исканията на НОКА са се солидаризирали и много говедовъди от различни райони на страната. 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

 Изтеглете безплатно Годишния обзор на пазара на земеделска техника в България за 2019 г.

Последни новини