Все повече фермерски продукти от български производители могат да бъдат открити в магазинната мрежа. Това стана ясно днес, по време на кръгла маса, на която министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов даде старт на кампания в подкрепа на производителите на български храни „Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти“.

 
 
“От доста време акцентираме върху постиженията на нашето производство на български храни, за да надградим това, което нашите производители са постигнали. За да вървим в правилния път, от гледна точка на това, че България вече има добър опит като земеделска страна. Този опит винаги трябва да се надгражда, за да бъдем конкуренти на пазара”, обясни Порожанов. 
 
По време на събитието бяха изнесени актуални данни за производството, търговията и износа на основни земеделски продукти и храни. 
 
По думите на Порожанов положителна тенденция се наблюдава в производството на бели и червени меса. За първите 8 месеца на 2018 г. в съпоставка в 2017 г., процентът на белите меса се е увеличил с 18,4%, а този на червените с 7,6%. Процентът на преработеното мляко също е скочил с 11,2%, докато производството на имитиращи продукти намалява, особено след като се направиха промени в наредбата.
 
 
“Направихме проучване сред петте най-големи ритейл вериги в страната затова какъв е делът на българските и съответно на вносните храни. Става ясно, че при хляба и хлебни изделия, делът на българските производители във веригите е между 77 и 100%. Дори една от веригите е с 100% български хлебни изделия. По отношение на колбасите, делът е между 55 до 70%. А на млечните продукти е между 57 и 75%.
 
По отношение на сертифицираните български биологични продукти - безспортно се забелязва ръст. Нарастват и продажбите”, добави Порожанов.
 
 
Министърът припомни, че финансовата подкрепа в земеделието е добра. Като през 2017 г. средствата за земеделие са били 2 млрд. и половина по всички схеми и мерки – директни плащания и Програма за развитие на селските райони.
 
По време на събитието бяха обсъдени и възможностите за подкрепа на българските производители и реализацията на традиционни български храни.