Заради чумата вече са платени обезщетения за 1600 животни

При един от четирите щама на инфекцията не се наблюдават външни симптоми, обясни зам.-министър Цветан Димитров

17.07.2018 | Коментари: 3 | 3462 прочитания
Автор: Фермер.БГ
За всеки стопанин има индивидуално оценяване на животните, които са били евтаназирани заради чумата по дребните преживни животни в Ямболско и Бургаско.
 
 
Някои стопани са посочили, че предпочитат вместо пари да получат други животни след края на забранителния период. Цветан Димитров - зам.-министър на земеделието, храните и горите, съобщи това тази сутрин пред бТВ.
 
305 хил. лв. са преведени вчера, 16 юли, на 26 стопани за около 1600 овце. Това са малко над половината от унищожените. Днес стопаните ще получат парите си по банкови сметки или при кметовете по населени места.
 
„Решението за евтаназиране на животните се взима от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и тя докладва в Европейската комисия ситуацията, там комитет взима решението, което идва в България и се изпълнява“, обясни зам.-министър Димитров.
 
По думите му, решението за избиването е взето от д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ, който има такива правомощия. 
„От БАБХ се позоваха на регламенти, директиви и решения за СЗО. Първото решение на ЕК беше да се ограничи продукцията и продажбата на мляко, месо в областите Бургас и Ямбол”, каза зам.-министърът.
 
Димитров допълни, че при един от четирите щама на чумата не се проявява характерните клинични симптоми при животните.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

 Изтеглете безплатно Годишния обзор на пазара на земеделска техника в България за 2019 г.

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • данъци ..!
  17.07.2018, 13:22
  някой явно не е наясно, че за тези пари се плащат и ... ДАНЪЦИ ..!
 • 2345
  17.07.2018, 13:05
  ДА БЕ И ТОЧНО ТОЯ ЩАМ ДЕТО НЯМА ПРИЗНАЦИ СА ЛЕПНАЛИ ОВЦЕТЕ ....ХАХА БАСИ КЬСМЕТА ТОВА ЗАПОЧВА ДА ПРИЛИЧА НА ХОЛИВУДСКИ ФИЛМ ЧИИТО АКТЬОРИ СА НИСКОТАРИФНИ А РЕЖИСУРАТА Е ПЬЛНО ПАДЕНИЕ САМО ОЧАКВАМЕ ДА РАЗБЕРЕМ КОЙ Е ПРОДУЦЕНТА..
 • неразбрал
  17.07.2018, 13:03
  Честито на печелившите от земеделие в България и сега да не забравят да си платят 12,2 млн.лв данъци, че нап само това чакат и останалите ще им ги вземат

Последни новини