Завърши 16-ото издание на международното пчеларско изложение в Плевен

Днес, 11 февруари, е последният ден на събитието

11.02.2018 | Коментари: 4 | 10868 прочитания
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
16-то издание на международното изложение в Плевен завърши. В рамките на форума своята продукция представиха над 170 фирми от над 20 държави от Европа и Азия.
 
 
„Министерството на земеделието винаги е определяло пчеларството като значим, традиционен земеделски сектор, и го подпомага с всички възможни финансови инструменти, предвидени в европейското и националното законодателство“, каза зам.-министър Вергиния Кръстева, която даде и старта на пчеларското изложение-договаряне.
 
Тя припомни, че през 2017 г. започна да се прилага новата Национална програма по пчеларство за периода 2017-2019 г., която е с бюджет от 4 758 663 лв. за всяка от трите години на изпълнението й. Зам.-министър Кръстева добави, че в новата тригодишна програмата за първи път се финансира частично купуване на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелния мед, като успешно стартира и мярката, свързана с практикуване на подвижно пчеларство.
 
 
Освен качествени продукти, посетители, избрали да видят форума видяха и последни новости в областта на пчеларското оборудване и инвентар, ветеринарните препарати и пчелни продукти.
 
„Виждам перспективите в провеждането на подобни събития. Като се върна назад в годините правя разликата. Днес хората все повече се насочват към пчелните продукти и вече ги познават. Ако преди години повечето не знаеха какво е пчелен прашец, днес вече го търсят и го познават“, сподели Любомир Богданов, който отглежда 110 пчелни семейства в района на село Санадиново, общ. Никопол за Фермер.БГ.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • idioti
  19.02.2018, 7:38
  Много съм доволен от изложението.Купих си най-модерното и технологично направено оборудване за вадене на мед-НАКОЛЕНКИ И КОЛАН ЗА КРЪСТА НА д-р ЛИВАЙН.
 • Тъжно ..!
  11.02.2018, 12:03
  Вчера в Плевен по време на 16-тото Международно пчеларско изложение сподели с мен, че е направил лично анализ на загиналите пчелни семейства тази година. Оказва се, че акара тази есен и тази зима, в следствие на по-високата температура е взел преднина. И така, съгласно данните на този Господин при него се наблюдава от 36 до 274 акара на 100 пчели! Моля, вникнете в тези цифри! Моля, нека нещо да направим в името на българското пчеларство и да не позволим пчелите да намаляват. До кога ще мълчим относно зимната смъртност при пчелните семейства? Де минимис трябва да се дава при подобни катаклизми, а не просто за това, е в някакви съндъци някога е имало и пчели.
 • Пчеларското изложение
  11.02.2018, 11:45
  XVI Международно пчеларско изложение в Плевен се оказа най-слабото от самото му създаване. Тази година нямаше тълпи от Румъния, Сърбия, Македония, Гърция. Нямаше и посетители от далечни градове на страната (Видин, Сандански, Кюстендил, Ямбол ..). Причината? През 2017 година в България беше констатирана най-голяма зимната смъртност при пчелните семейства, като на места нещата бяха критични! На места беше отбелязано и 100%. Има пчелини, където от 1200 действащи пчелни семейства към 1 април 2017 година се оказа едва 320 броя! Много малко от пчеларите успяха да възстановят пчелните семейства. Другата причина. Търговците на пчелен мед миналата година изкупуваха меда на цена 3.40.4.20 лв/кг, а на "биологичния" пчелен мед цената беше 6.00 лв/кг. Не трябва да се забравя, че пчеларите за една ялова инспекция дават на сертифициращата фирма средно по 1500 лв. Цената на лекарствата се повишиха. Няма как, след тези констатации един пчелар които има само загуби от това, че се е заел с пчеларство, да хване и да тръгне по пчеларски изложения, да купува нови рамки и нови кошери, при условие, че при нега на склад има изобилие от подобни неща. Ако не се коригират цените на пчелния мед, било на конвенционалния, било на биологичния, пчеларството ще започне да запада като занаят. Тази година отново в страните е констатирана голяма зимна смъртност на пчелните семейства, но в отличие от миналата година, сега не се забелязва голяма инвазия на нозематоза.
 • worldfinance
  11.02.2018, 11:23
  Добро утро. Аз съм Уилям Андерсън, който отговаря за международна агенция за финансиране на сянка, която помага на хората да получат дългосрочни заеми без гаранция. Нашата столица е 1000 000 евро и предлагаме заеми в размер на 2.5%. Ако сте   в нужда, моля свържете се с нас чрез нашия имейл адрес. Ние не таксуваме такси предварително. Благодаря. williamanderson96635341 @ Hotmail

Последни новини