о

Министър Димитър Греков: Субсидии за пасища няма да се дават на хора без животни!

Спазваме подписаното с животновъдите Споразумение, ще контролираме стриктно ползването на пасища и ливади, заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков. Субсидии няма да се дават на хора без животни.

13.06.2014 | Коментари: 10 | 41982 прочитания
Автор: Фермер.БГ

„Голяма част от клаузите, заложени в Споразумението със животновъдите, са изпълнени. Има трудности, свързани с опростяването на средствата от 2008 до 2010 г. - тези средства няма как да бъдат опростени. Търсим различни форми и начини за разрешаването на проблема, изпратили сме питане и до Брюксел и се надяваме да има възможност тези средства да отпаднат от задълженията на животновъдите“, коментира министър Димитър Греков.

 

Той допълни, че има още ангажименти по Споразумението, изпълнението на които предстои. По отношение на отдаването на пасища и ливади на реални животновъди, министър Греков коментира, че МЗХ прави необходимото пасищата да се ползват от фермери с животни.

 

„Имаме известен успех, но той към момента не е пълен. Ние можем да излезем само с препоръчително писмо към общините, но в повечето случаи установяваме, че общините не се съобразяват с нашите препоръки. Има пасища, дадени на животновъди, за 1.20 лв./дка. Но наистина има и случаи, в които общините отдават пасища на хора, които нямат животни“, коментира министър Греков.

 

Той припомни, че е издал заповед, с която се разпорежда отдаването на пасища единствено на реални животновъди. Греков обеща стриктен контрол в рамките на правомощията на МЗХ, а именно – при получаването на средства от ДФЗ. Министърът беше категоричен, че хора, очертали пасища и мери, които не отглеждат животни, няма да получават субсидии.

 

Греков изрази удовлетвореност, че благодарение на направеното през последната година, много от въдствата в България имат ръст. В същото време, обаче, няма механизъм, по който да бъдат санкционирани хора с вече подписани договори. По думите на Греков трябва да има актуално законодателство, което да не позволява отдаването на пасища на хора, които не отглеждат животни.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • atanash
  15.06.2014, 18:15
  Нали щяха да дават пасища спрямо броя на животните какво стана обявиха едни условия и тоз дето имаше пари ги взе всичките.Пак е животновъд но всички други бяха поставени пред свършен факт.И сега не пуска никой по тези пасища правилно ли е до колкото знам няма право да спира животните от паша по тези места.
 • margaritailieva
  14.06.2014, 21:21
  Елате в Елховско да видите как се раздават пасища на хора които не са виждали животни а ние които имаме по 500овце и един декар не сме взели.Къде е министъра за да се намеси?
 • proba
  14.06.2014, 10:24
  Да ви кажа какво постигна тоя закон в нашата община: 1.Животновъдите си ползват общинските пасища и занемарените байри без да плащат, без да чертаят и без да поддържат, както и преди промените в закона! 2.Пасища, ливади и постоянно затревени площи(защото всичко е едно по наредбата) останаха ненаети от хората, който ги наемат години наред с едногодишни договори! Общината не посмя да ги даде. Аз и колегите пак ще си ги окосим, но няма да получим субсидии, защо не ги очертахме без договор! Така едни пари от Европа ще останат неусвоени, заради престараването на някой... 3.Байрите по планините и другите Необлагодетелствани райони без субсидии, няма смисъл да се работят и поддържат! Ако това остане така, ще се превърнат в храсталаците каквито бяха... 4.Общината остана без ежегодните си приходи - нямаше основание да ни вземе парите, въпреки писмено заявеното желание на двете страни...
 • jivomir
  14.06.2014, 8:50
  а при нас пасищата са дадени на човек от друга област и никой животновъд няма пасища всички имаме молби подадени в общината ама няма отговор
 • velimirdonchev
  13.06.2014, 19:41
  В банановата република ги пишем ливади и изобщо не ни пука!
 • venets
  13.06.2014, 14:46
  Веднага правя едно уточнение - в този казус не влизат лицата стопанисващи собствени пасища, лицата наели на търг от общините пасища, поради липса на кандидати животновъди.Всички други , са наели от общините с цената на нарушение и системата за подпомагане , за тях не се прилага!!!
 • venets
  13.06.2014, 14:42
  Уважаеми г-н Министър,Нещата са от прости по прости - субсидии за стопанисване на пасища получават само тези лица, които към момента на сключване договор за наемането им , са били регистрирани като фермери животновъди и фигурират в базата данни на ветеринарните служби.Няма нарушение на закона, няма нарушение на правила за отдаване.А тези, които са се уредили по втория начин, те да се оправят с общините.Общините не раздават евросредства за пасищата, като си правят каквото си искат, да си носят последствията.Само по себе си сключването на договор за стопанисване, изобщо не поражда задължение за подпомагане от страна на РА и ДФЗ!!!
 • Chakar
  13.06.2014, 13:46
  Блажени са верующите !
 • beladona
  13.06.2014, 12:08
  ама на дали
 • beladona
  13.06.2014, 12:08
  а дано

Последни новини