о

Времето тази седмица ще е меко

В Югоизточна България се чакат 10-12 градуса над нулата

18.01.2019 | Коментари: 0 | 1319 прочитания
Автор: Фермер.БГ
През следващата седмица агрометеорологичните условия ще се определят от меко за сезона време. Това гласи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ. 
 
 
„В края на второто и началото на третото десетдневие на януари в полските райони на страната се прогнозират положителни,  наднормени, средноденонощни температури и част от зимните житни култури, с изключение на посевите в Северозападна България, ще преминават от дълбок в относителен покой“, се казва в анализа на специалистите. 
В югоизточните райони, където се очакват максимални температури до 10-12°С, като ще се  доближават до биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.
 
„В началото на третото десетдневие на януари в агростанциите към НИМХ предстои първият зимен преглед за оценка състоянието на посевите, за установяване на евентуални повреди от измръзване при зимните житни култури и рапицата в районите с регистрирани критично ниски отрицателни температури, под минус 14-15°С (агростанция Кнежа – минус 20°С)“, отбелязват експертите. 
 
Очакват се в различна степен повреди от измръзване при пшеницата и ечемика, зимуващи във фазите 1-3 лист, при посевите с рапица не успели да формират розетка през есенната си вегетация.
 
През повечето дни от следващата седмица условията ще позволяват провеждане на резитби в овощните насаждения.

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

Все още няма коментари

Последни новини