ЕС е установил редица тарифни квоти за внос на свинско месо, които позволяват да се внася продукция при понижена тарифна ставка – актуален въпрос за британските доставчици в случай на Brexit без подписване на търговско споразумение, пише изданието Meatinfo.

6% ръст на производството на свинско месо в ЕС

Съветът за развитие на земеделието и градинарството (AHDB) призова производителите на свинско месо във Великобритания в пълна мяра а използват тарифните квоти на ЕС (TRQ). 

По-голямата част от тарифните квоти за свинското месо се определят на принципа „предпочитание на първия заявител“. Това означава, че британските доставчици ще могат да изнасят свинско месо в ЕС при понижена ставка, докато квотата не бъде усвоена. След това ще бъде в сила пълната тарифа за внос. 

Квотите за доставка на прясно, охладено или замразено месо може да бъдат от особен интерес за онези търговци, които се занимават с бракуването на свине-майки. TRQ понижава тарифната ставка от € 53,6/100кг до € 26,8/100кг. Обемът на квотата е еквивалентен на 44% от износа на свинско месо от Великобритания за ЕС през миналата година.