145 млн. евро са заделени за плодове и зеленчуци и 105 млн. евро – за мляко и други млечни продукти. Това реши вчера Европейската комисия за разпределението на националните бюджети за схемите за плодове, зеленчуци и мляко в училищата в Европейския съюз (ЕС) през учебната 2019/2020 г.
 
Бюджетът се запазва спрямо година по-рано, но пък е увеличен в сравнение с учебната 2017/2018 г., когато малко над 182 млн. евро стигнаха до 20 млн. деца. „Благодарение на училищните схеми нашите млади граждани могат да се възползват от висококачествената храна, която произвеждат европейските земеделски производители“, изтъкна еврокомисарят по земеделие  Фил Хоган.
 
През 2017/2018 г. около 159 хил. училища са участвали в училищните схеми на страните-членки. Те са получили общо 255 хил. тона пресни плодове и зеленчуци и 178 млн. литра мляко, се посочва в публикувания доклад за оценка на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕС.
 
Разбивката по страни показва, че по училищните схеми в България за учебната 2019/2020 г. бюджетът е 2 592 914 евро за плодове и зеленчуци, или с почти 2 хил. евро повече спрямо година по-рано. За млякото са заделени 1 156 473 евро, или малко над 25 хил. евро повече.