о

Брокери отчитат интензивен пазар на земя в Северозападна България

През последната година и половина пазарът на земеделска земя във Видин, Враца и Монтана, както и по поречието на река Дунав, е доста интензивен

09.11.2012 | Коментари: 0 | 14288 прочитания
Автор: Фермер.БГ

Търговията със земеделска земя става все по-атрактивна, тъй като има много инвеститори в сектора – арендатори, инвестиционни дружества и други частни инвеститори, които пренасочват своите капитали към селскостопанския сектор.


През последната година и половина пазарът на земеделска земя във Видин, Враца и Монтана, както и по поречието на река Дунав, е доста интензивен. Основна причина за това е, че желанието за обработка на земя на арендаторите ги накара да погледнат и към северозападните райони на страната, които до скоро не бяха усвоени и не предизвикваха особен интерес у инвеститорите. Северозападна България в момента изпреварва и по обем на сделки, и като ръст на цените някои райони в страната. Цената на декар зависи от категорията и състоянието на земеделския имот, твърдят експерти от агенциите за недвижими имоти във Враца, цитирани от в-к Зов.

 

Най-скъпо в Северозападна България се търгува земята в местността „Златия”, или по-конкретно – село Михайлово, Вълчедръм и околностите, където почвата е изключително плодородна – чернозем, първа категория. Тази година там, въпреки сушата, добивът на пшеница от един декар е бил 700 кг. Цената на един декар земеделска земя в местността „Златия” е минимум 700 лева.

 

Във врачанска област по-високи цени за декар се плащат в Борован и Девене, където цената на обработваема земя варира около 500 лв на декар, в зависимост от състоянието на имота. Във Видинско и Врачанско цените са почти еднакви. За по-малки по площ ниви и с по-ниско качество на почвата цената може да падне и под 450 лева за декар. При по-големи ниви над 15 декара цената за декар често може да надхвърли 500 лева. В Белоградчик обаче земята не е подходяща за интензивно земеделско производство, но пък е пригодна за отглеждане на овощни дървета. По-рядко се сключват и сделки с необработваема земеделска земя, т.е. пасища или ливади, обрасли с храсти и дървета. При тях цената може да слезе до 50 лева за декар.

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

Все още няма коментари

Последни новини