о

България още няма решение за прехвърляне на средства между 1-ви и 2-ри стълб на ОСП 2014-2020 г.

На страните-членки е дадена втора възможност за решение - до месец август 2014 г., от която ще се възползва България, заяви експерт от МЗХ по време на семинар, организиран от НАЗ.

13.01.2014 | Коментари: 0 | 15382 прочитания
Автор: Фермер.БГ

България все още не взела окончателно решение дали ще има прехвърляне на средства между 1-ви и 2-ри стълб на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) 2014-2020 г. Това стана ясно по време на информационен семинар в Арбанаси, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), в който експерти от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) разясняват новостите по ОСП 2014-2020 г., предаде репортер на Фермер.БГ.

 

Десислава Крачанова, началник отдел „Директни плащания“ в МЗХ, посочи, че решението на България ще се вземе окончателно до 1 август 2014 г. и ще обхване календарните години от 2015 до 2019 г. По информация от земеделското министерство решение за прехвърляне на средства от 1-ви към 2-ри стълб към момента е взела Великобритания като заложените средства са 12% с амбиция за достигане на максималните 15% до края на програмния период.

 

Подобно решение може би ще вземат Дания и Швеция. Франция също ще прехвърля средства от 1-ви към 2-ри стълб в размер на 3%. Такова решение е взела и Германия. От новите страни-членки решение за прехвърляне на средства е взела Полша, която ще прехвърля средства от 2-ри към 1-ви стълб, като все още не се знае какво ще е процентното изражение. По неофициална информация Словакия ще прехвърли 20% от 2-ри към 1-ви стълб. Румъния е взела решение да не прехвърля средства между двата стълба на ОСП.

 

Десислава Крачанова съобщи още, че решение за прехвърляне на средства между 1-ви и 2-ри стълб е било приемано в Европейската комисия (ЕК) до 31 декември 2013 г. Крачанова уточни, че е дадена втора възможност за страните-членки – до месец август 2014 г. Именно от тази втора възможност ще се възползва страната ни, посочи още Крачанова.

 

Очаквайте видео по темата, както и видеорепортажи по актуални въпроси, свързани с ОСП 2014-2020 г.!

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

Все още няма коментари

Последни новини