Няколко големи бизнесмени в България правят сериозни инвестиции в развитието на месодайното говедовъдство в страната. Те ще внасят френски говеда от породите Лимузен, Обрак, Салерс. Това съобщи в интервю за Фермер.БГ Мила Александрова, президент на Българо-Френската селскостопанска асоциация, която посредничи за навлизането на тези породи в страната ни.

 

Идеалните породи за България са Лимузен, Обрак, Салерс. Тези породи са се развили много добре, тъй като генетиката във Франция е изключително напреднала. Лимузен, например, е най-добрата порода за месо в света. Животните са с тънка костна система и затова имат изключително добър рандеман. Освен това те имат много здрав стомах и преработват лесно груби фуражи. Живеят много добре при всякакви климатични условия, обясни Александрова.

 

[news]

Говедата ще бъдат внесени в България от френска компания – най-голямата европейска фирма за търговия с едър рогат добитък, която има филиали в цял свят – в Южна Америка, Северна Америка, Русия, целия Средиземноморски басейн решава да създаде филиал и в България. След представянето на българските условия, което прави Мила Александрова, експерти от фирмата идват на огледи и установяват, че страната е идеална за развитието на месодайното говедовъдство.

 

Първоначално идеята била да се вкарват от Франция френски месодайни породи и да се угояват в България, тъй като угояването ще излезе много евтино. За да просъществува обаче този филиал във времето, трябва да има и местно производство. Предвид на това че в България месодайното говедовъдство все още е слабо развито, се оказало, че има бизнесмени, които се ориентират именно в този отрасъл на животновъдството.

 

В странта вече има няколко инвеститори, които са закупили пасища, сега правят проекти за обори. В момента се създават две много големи стопанства около София и едно в региона на Варна, обясни Мила Александрова. Те ще внесат юници за разплод, но в същото време ще внесат и повече бици за кръстоска с месни български породи. Ще се сключат и договори за изкупуване на телета, тъй като и трите породи дават на кръстоска много добри резултати.
 

В момента пазарите на месо са около нас – около средиземноморския басейн, където има висок икономически ръст и най-вече в Турция, която внася 10 хил. угоени телета с кораби от Франция всяка седмица. Русия също е традиционно силен пазар, който бележи 5% ръст в потреблението на месо и не може да задоволява нуждите си. Ето защо развитието на месодайното говедовъдство има огромен потенциал в България, каза в заключение Александрова.
 

Българо-Френска селскостопанска асоциация (БФСА) е създадена през 2006 г., съвместно със създателя на породата овце Мутон Шароле, д-р Франсоа дьо Лоне. Преди години БФСА вкарва в България, със съдействието и на д-р Стайка Лалева, директор на Земеделския институт в Ст. Загора, овце от тази порода. Породата Мутон Шароле се разви много добре в България и в момента от нея се отглеждат около 5 хил. овце.


Асоциацията прилага френско ноу-хау в България, подпомага контактите между французи и българи, работещи в областта на земеделието и животновъдството.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!