о

Цветан Филев, НАТ: Площите с тютюн в България са увеличени с 2 500 ха за година

Увеличение на площите с тютюн и на броя на тютюнопроизводителите в България отчете Цветан Филев на заседание на изпълнителния комитет на UNITAB.

07.04.2014 | Коментари: 0 | 17412 прочитания
Автор: Фермер.БГ

През 2013 г. в България е отчетен ръст в обема на площите разсадени с тютюн с около 2 500 хектара. Такава е картината, отразяваща броя на тютюнопроизводителите в страната (ръст с около 2 000 стопани), както и при количествата тютюнева суровина - завишаване с около 8 600 т в сравнение с реколта 2012 г.

 

Това отчете Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ 2010), на провеждащото се днес заседание на изпълнителния комитет на UNITAB. Страните-членки на UNITAB са Унгария, Полша, Германия, Белгия, България, Испания, Гърция, Италия, Португалия, Швейцария и Франция, като на днешното заседание всяка от тях отчита националната дейност през изминалата година. Филев е отбелязал в доклада си занижаване на изкупните цени от 10% до 20% и при четирите сортови групи тютюн: Басми, Каба Кулак, Бърлей и Виржиния.

 

“Надявам се през 2014 г. браншът да работи при оптимални за него условия, а тютюнопроизводителите от България да получат по-добри крайни резултати”, заяви Цветан Филев. Участниците във форума в Париж ще обсъдят и организацията на 61-вия конгрес на UNITAB в Перуджа, Италия през октомври 2014 г.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

Все още няма коментари

Последни новини