о

Делото за добива на газ в Добруджа увисна на 20 000 лв.

Трима граждани трябва да платят общо 5 700 лв. за експертизата по инвестиционния проект

05.02.2019 | Коментари: 1 | 2105 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Участниците в съдебния спор срещу проекта на „Русгеоком БГ“ за добив на природен газ в Добруджа трябва да внесат общо 20 000 лв. депозит за извършването на експертиза за евентуалните последици от проекта.
 
 
Това стана ясно, след като на 15 януари тази година Варненският административен съд е решил да увеличи 20 пъти сумата за хонорари на определените пет вещи лица - хидрогеолог, сондажен инженер, геолог, химик и геолог-геофизик. Основните опасения на местните хора са, че сондажите за добив на газ може да отровят подпочвените води и едни от най-плодородните земи в страната.
 
Според определението на съда 13 300 лв. от тази сума трябва да бъде платена от „Русгеоком БГ“, а всеки от тримата граждани, конституирани като страна по делото, трябва да внесат като депозит по 1 900 лв. или общо 5 700 лв.
 
В същото време от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна, която е ответникът по делото, не се иска да плати дори лев. Оказа се също, че общинските власти в Добрич и Генерал Тошево не са се конституирали като заинтересовани страни по делото, въпреки че имаха решения срещу добива на природен газ в житницата на България. 
 
Така като заинтересована страна по делото се вписаха три физически лица – инж. Иванка Казакова, д-р Дона Пикард и Айдън Яия. Те заявиха, че не разполагат с исканите средства и обявиха дарителски сметки за събиране на необходимата сума.
 
 
„Междувременно граждани на Добрич и Генерал Тошево, както и Инициативния комитет срещу добива на природен газ в Тошевско се активизираха по намирането на необходимата сума, която до началото на месец март трябва да бъде внесена като депозит във Варненския административен съд“, съобщи dobrichonline.com.
 

Проблемът беше поставен и пред народния представител от ГЕРБ Даниела Димитрова.

 
Преди ден тя имаше приемна за граждани в Генерал Тошево. Атанас Атанасов от инициативния комитет „За чиста България“ запозна депутата с развитието на съдебното дело и с необходимостта от законодателни промени, които да защитават земеделските земи от евентуални увреждания при добив на подземни залежи.
 
Делолото срещу инвестиционния проект за добив на природен газ от находище „Спасово“, община Генерал Тошево, започна миналата година. „Русгеоком БГ“ предвижда да изгради 41 сондажа в землищата на 18 населени места в региона.
 
След поредица от протести в региона се проведе местен референдум, на който близо 97% от хората се обявиха срещу проекта. След това на 3 януари 2018 г. премиерът Бойко Борисов обсъди с кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров резултатите от допитването и разпореди на министрите на околната среда и водите Нено Димов, на енергетиката Теменужка Петкова и на земеделието Румен Порожанов „в спешен порядък да намерят решение на въпроса“, съобщи тогава правителствената пресслужба.
 
Следващото заседание на Варненския административен съд по делото е насрочено за 5 март 2019 г.
 
 
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

  • инж.Иванка Казакова
    16.02.2019, 15:08
    Благодаря, че не сте безучастни към Земята на България! Благодаря, на всички земеделски стопани, че разпространиха нашия зов за съпричастност към борбата да опазим поне Добруджа от превръщането й в промишлена пустиня! Благо-Дарим на всички, които помогнаха и продължават да помагат ! Личното ми мнение като човек, детайлно запознат с документацията /която е още от 2003 година/ е, че наистина имаме нужда от Промяна. Като специалист и обикновена Българка, виждам в ежедневието си последствията от разкъсването на връзките между хората и ме боли. Това, че повечето от нас търсят начини сами и единично да се спасят от това, с което нито сам, нито поединично човек може да се справи, ми носи наистина душевна болка. Мисля, че ЗАЕДНО е най-важната БЪЛГАРСКА дума днес. Законодателна промяна, която да даде възможност да си отдъхнат обикновените трудолюбиви стопани, е спешна. Както е споделил Атанас Атанасов от ИК "Срещу добива на газ в Тошевско" - това е жизнено важно. В делото наистина не участват вашите и нашите официални представители. Но те са в залата и понасят случващото се вътре. А то съвсем не е леко и не е по силите на трима обикновени Българи, па били те и инженери и доктори на науките да издържат САМИ. ПОМОЩТА, която получихме от НАШИЯТ, БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД, не е просто помощ. Народът ни започва да си връща лицето. Започва да се ражда отново. Това ми дава не просто кураж. Кара ме да се чувствам един от ВАС. Аз нямам и метър квадратен Земя в Добруджа, но съм наследила Земята на прадедите си във варненско. Тяхната родна Тракия, от която са били прокудени преди Освобождението беше в сърцето им и е в кръвта ми. Обичта им към Нея, към КЪРА. Те не казваха - да отидем на нивата, те казваха, че отиват на Къра. Много съм се дивяла на тази дума. И на една друга - ПРИРОДАТА. Докато след десетилетия разбрах, че на тракийски КЪР е ЗЕМЯ, а ПРИРОДАТА не е дума, а действие - да отидеш на къра, е като да отидеш „при РодАта си“ ! Само ЗАЕДНО можем да променим света така, че да живеем добре. Когато Човек приема пространството като свой Род, когато не се опитва да промени и да насили, а да се сгуши , да слуша и да е част от нещо ОБЩО, тогава и Коренът, който храни и него и децата и ще храни и внуците ни, е ЖИВ. Защото го полива не само ръката на родоначалника му, а всеки, който мине покрай това ДЪРВО НА ЖИВОТА ! ХВАЛА ВАМ И БЛАГО-ДАРЕНИ БЪДЕТЕ !

Последни новини