о

Депутати правят закрито заседание за скандалната наредба за горивата

Земеделците се опасяват, че бумащината, която отпадна от закона за горивата, може да влезе в наредба

19.11.2018 | Коментари: 7 | 10363 прочитания
Автор: Весела Ванева, Фермер.БГ
Проектът за скандалната наредба на Министерството на икономиката, която ще въведе нови декларации и регистър за всеки грам гориво, използван от земеделските стопани, ще се разглежда тази седмица на закрито заседание в парламента.
 
 
Програмата на Народното събрание предвижда Парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата да разгледа проекта в четвъртък, 22 ноември. В дневния ред е записано: „Обсъждане на проект на Наредба за реда и условията за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход“.
 
Поначало няма практика законодателят да обсъжда проекти на наредби, които представляват подзаконови нормативни актове и се издават от изпълнителната власт, коментират експерти. В случая депутатите от комисията, чийто председател е Емил Димитров-Ревизоро, вероятно ще проведат разисквания по темата във връзка със силния негативен отзвук от проекта в средите на земеделските стопани.
 
„Не знам как ще удържам хората от протести за горивата“, заяви пред Фермер.БГ Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) броени дни след публикуването на проекта за обществено обсъждане.
 
 
Той уточни, че разчита на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов за контакт с работната група от икономическото министерство, която предлага проекта.
 
В началото на тази година в Народното събрание беше направен опит за налагане на допълнителни финансови и административни тежести при използването на горива от земеделските стопани с приемането на съвсем новия Закон за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.
 
Социалното напрежение тогава беше овладяно на среща на премиера Бойко Борисов с Костадин Костадинов и с Емил Димитров-Ревизоро в Министерския съвет. След това скандалните предложения бяха оттеглени.
 
Опасенията на зърнопроизводителите сега са, че тежестите, които отпаднаха от проектозакона, сега ще бъдат въведени за земеделските стопани чрез наредба. Срокът, определен от икономическото министерство, за обществено обсъждане на проектонаредбата ще изтече на 30 ноември тази година.
 
 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • В
  25.11.2018, 1:25
  Колега нямам нищо против обаче нещо са ти грешни сметките горивото в момента излиза около 1.70 като махнеш ДДС и това е най евтинатя цена в България в момента не знам дали си наясно как точно се отпускат акцизите би било добре да провериш преди да говориш
 • 13
  21.11.2018, 9:34
  Kолеги и аз съм в бранша (тр.нас.),защо само се плюе.Хайде да сметнем колко излиза 1 л.гориво на един голям производител. Цена на едро около 1.5-1.6 лв без ДДС,от тях приспадаме възстановен акциз,който някак си миналата година беше около 40 ст.литър(нищо че акциза е 35ст.лит) и резултатът е 1.10-1.20 лв.за литър дизелово гориво.Ако се задълбочим може да приспаднем и едни 14.5% данък печалба евентуален дивидент или около 0.94 лв до 1 лв.Да им е честито на големите тарикати,които зареждат цялата фамилия с евтино гориво.
 • mitko
  20.11.2018, 8:59
  kolegi za aksizite nisto ne pisat kakvo stava koga ste gi platqt nqkoy znaeli nesto
 • правда
  20.11.2018, 8:48
  Спите ли ,спите!Високи цени на горивата, високи осигурителни прагове,регистри за всеки грам гориво!Докога колеги ,да се обединим и да ги смажем тия долни мърши!
 • Иван
  20.11.2018, 6:52
  Защо се мълчим???ЗАЩОТО СИ СЕДИМ В КЪЩИ...
 • 222222
  19.11.2018, 18:41
  небързай,ще разбереш
 • 111111
  19.11.2018, 17:15
  А за осигоровките защо се мълчи

Последни новини