о

Добруджа отново се обедини в защита на земята си

Събраха се средства за съдебни експертизи в делото срещу прокопаване на 41 сондажа в 18 селища в община Генерал Тошево

11.02.2019 | Коментари: 2 | 1528 прочитания
Автор: Галина Недкова, Фермер.БГ
Успешно приключи кампанията по набиране на средства във връзка с делото срещу „Русгеоком” ЕАД. За пет дни дарители събраха по сметките на тримата ответници по делото – инж.Иванка Казакова, Айдън Яйя и д-р Дона Пикард, увеличената сума за изготвяне на съдебно-техническа експертиза. Варненският апелативен съд определи през януари нова, по-висока такса в размер от 20 000 лв. за хонорари на вещите лица по делото. Според магистратите тримата трябва да внесат като депозит общо 5700 лв., а другата страна – 13 300 лв. 
 
 
Припомняме, че трите лица се вписаха като заинтересовани страни по делото след като местните общини, въпреки заявленията, че ще подкрепят исканията на жителите си, не го направиха в съда и не се конституираха като страни по делото. Така „защитата на добруджанската земя отново е в наши ръце”, категорична е инж.Казакова.
 
На 5 февруари тя избухна в социалните мрежи срещу новите такси и призова за подкрепа. На апела й отговориха стотици хора от цяла България, Германия, САЩ, Швейцария, Великобритания. Така се събра сумата от 6600 лв., като предстои да бъдат отворени кутиите за дарения, поставени в търговската мрежа в Добричка област. Остатъкът от събраните средства ще бъде използван за следващи разходи по делото, уточнява още инж.Казакова. 
 
 
До съдебен спор се стигна след поредица от протести в Добруджа срещу концесията за добив на газ в 18 населени места за 35 години, които се случиха в края на 2017 г. Според намеренията на фирмата-инвеститор ще бъдат прокопани 41 сондажа на дълбочина 2700 метра. Концесията за разработване на находището е за 35 години. Последваха редица обществени обсъждания, протести, затваряне на границата и референдум, на който 97 % от жителите на общината категорично се обявиха срещу добива на газ. Спорът се премести в съдебните зали. Варненският апелативен съд се събра на няколко заседания по жалбата на „Русгеоком” ЕАД срещу решението на РИОСВ-Варна, с което беше отхвърлено намерението на фирмата да добива газ в сърцето на Добруджа. Следващото дело е насрочено за 5 март тази година.
 
Инж.Казакова изказа своята благодарност на всички, които подкрепят каузата.
 
„Искаме да ни чуят и ония, които мислят, че ще спечелят това дело, защото имат всичко. Няма да ни откажат! Няма да сведем рамене!”, категорична е тя.  

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

  • кико
    12.02.2019, 15:05
    община Тошево що не подкрепихте хората си бе 3-балници и селяни наядени само в нея община !!! Наказание на изборите ще има !!!
  • proba
    11.02.2019, 18:35
    В България не бива да добиваме газ! За нас друг газ освен от ГАЗПРОМ, няма. Братушките знаят как да ни доят и стрижат...

Последни новини