о

Доказано: Пчелите в Балчик са отровени с инсектициди и хербициди

Лабораторните анализи на потърпевш пчелар показаха високо съдържание на две активни вещества

15.05.2019 | Коментари: 12 | 13114 прочитания
Автор: Галина Недкова, Фермер.БГ
„Отравянето на пчелните семейства трябва да се криминализира. Това е престъпление.” Тази позиция изразиха пред Fermer.bg представители на пчеларските сдружения в Балчик и Добрич.
 
 
Основание за становището им са резултатите от лабораторните проби на пчеларя Димитър Димитров, който изгуби през април 130 пчелни семейства след третиране на овощна градина с продукти за растителна защита. Тогава в района пострадаха и негови колеги, които подадоха в ОД „Земеделие” в Добрич жалба за подмор на общо 400 пчелни кошера.
  
Анализите на растителността и на умрелите пчели показва наличие на редица активни вещества, като най-високи са стойностите на тербутилазин и хлорпирифос. Те са основните съставки съответно на хербициди и на инсектициди.
 
Димитър Димитров сега очаква заключението на отдела по оценка на риска към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) дали тези вещества са нанесли унищожителните щети в пчелина му. 
 
„Каквото и решение да вземат, за мене тази година е нулева. Първоначално комисията констатира 70 % подмор, пчелите продължиха да измират в следващите дни”, обясни пчеларят.
 
 
Затова е категоричен, че отравянето на семействата е равносилно на престъпление и трябва да се третира като криминално деяние. По думите му има пчелари, за които това е основен бизнес и всеки подмор подлага на риск цялото му семейство. 
 
Димитър Димитров получи подкрепата на сдружение „Пчела Добрич 1946”. От там поеха лабораторните анализи, които са съответно по 420 лв. за изследване на пчелите и на третираната растителност.
 
„Не може да тровиш живи същества, да съсипеш бизнеса на някого и да ти се размине. Все едно да взривиш сервиза на някого и да вдигнеш рамене”, категоричен е Мартин Стоев, член на УС на добричкото пчеларско сдружение.
 
„Обществеността вече е отворена към нашите проблеми, има чуваемост. Искрено се надявам да се стигне до консенсус със земеделските стопани и регламентите да заработят пълноценно”, допълни още пчеларят.

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • До До Пчелар
  19.05.2019, 14:19
  Едно си баба знае, едно си баба бае... Четеш ли изобщо какво пише "Пчелар"?
 • До Пчелар
  18.05.2019, 1:22
  значи от една страна заявявате: "ОТРАВЯНЕТО НА ПЧЕЛИ ТРЯБВА ДА СЕ КРИМИНАЛИЗИРА!!! Това е посегателство над чуждата собственност, труд и живот!!! " - от друга страна от коментара ви "Но дори и да се случи нещо такова потръпевшият ще съм само аз и моето стопанство ." разбирам че смятате ако пчелар сам си отрови пчелите, не би следвало да бъде наказан от закона (нищо че по ваши лични думи е посегнато на живот). Тоест вие искате не закон на равноправието (и равните задължения), а закон за привилегии - едни ще се наказват, а други не.
 • Пчелар
  17.05.2019, 12:14
  До 9 Ще Ви дам конкретни отговори на конкретните въпроси ... за пореден път ... дори и при убийство на човек има умишлено и непредумишлено действие, които се наказват по съответния за това начин..., но вижйдаки начина Ви на изказ виждам, че се опитате да изкарате едва ли не неумишленото - умишлено и обратното ... ПЪРВО Ако хипотетично /съм толкова глупав, разсеян или както искате го наречете/ сам си навредя на пчелите, кокошките, овошките или на мен самия и т.н. чрез предозиране/или грешни лекарства отговорността, последствията и щетите са си изцяло за моя сметка /и да, при масова смъртност в повечето случаи не случайно самите пчелари правят проби за причината за смъртността - често чрез БАБХ/. Предполагам осъзнаваш, че човек не купува/създава и грижи нещо, на което да разчита да изхранва семейството си за да го унищожи съзнателно без никаква причина.... Но дори и да се случи нещо такова потръпевшият ще съм само аз и моето стопанство ... ВТОРО Темата на статията и коментарите са по повод поредното осъзнато потъпкване на закона /чрез неспазване часовете на пръскане на цъфтяща растителност с инсектициди и този път доказано, чрез лабораторни анализи/ без оглед на това какви щети се причиняват на околните /не само на един стопанин/... разчитайки на това, че може би няма го видят или няма да успеят да докажат, че той е виновника .... и да си получи наказанието. Все едно да минеш през пешеходна пътека, пълна с хора с 200км/час, да прегазиш част от тях и да се надяваш, че няма да ти разпознаят колата и да бъдеш санкциониран.... или пък да се опиташ да убедиш останалите, че жертвите сами са виновни защото са се изпречили пред колата ... /както Вие явно се опитвате да оневините хората използвали препаратите и се опитвате да прехвърлите вината в пчеларите - ама, разбира се, те всички едновременно са сгрешили/предозирали лекарства.../ Надявам се този път да съм бил достатъчно ясен и изчерпателен ... Съгласен съм, че пръсканията са наложителни за да се спаси реколтата, но ....затова е създаден часовия диапазон за да не си пречим и унищожаваме едни други, а който си позволява да го прави, трябва да бъде наказан. ОТРАВЯНЕТО НА ПЧЕЛИ ТРЯБВА ДА СЕ КРИМИНАЛИЗИРА!!! Това е посегателство над чуждата собственност, труд и живот!!!
 • До 8
  16.05.2019, 15:04
  " за това говорим, закона трябва да е еднакъв за всички" - в такъв случай, нека ти задам конкретен въпрос - ако си предозираш препаратите и си убиеш пчелите, ще отидеш ли да сигнализираш на компетентните органи ( и съответно понесеш законовите наказания за убийството) или ще решиш че закона за теб не важи и ще се скатаеш?
 • Пчелар
  16.05.2019, 13:25
  " До Пчелар 15.05.2019, 19:33 ами има такива "спънати" пчелари. " Ако някой умишлено Ви спъне и си счупите носа, предполагам, че също ще търсите възмездие под някаква форма, но ако сам се спънете и получите същата травма всички последствия, болки и страдания ще са си за самия Вас." - това е двоен стандарт. По вашата логика, ако някой ви заколи кучето трябва да бъде съден, но ако сам си заколите кучето не трябва да ходите в затвора понеже "всички последствия, болки и страдания ще са си за самия Вас" (явно кучето се игнорира). Основен принцип на закона е че трябва да важи за всички - тоест ако зърнар/овощар убие пчелите трябва да понесе ЗАКОНОВИ последствия, но ако пчелар си убие пчелите той също трябва да понесе същите ЗАКОНОВИ последствия. " Ако някой ми заколи кучето или аз си заколя кучето ...? Ако аз си заколя агнето или някой ми заколи агнето...? Ако някой си счупи носа или някой му го счупи ...? Ако някой пръска с в определените за това часове или друг , който не ги спазва /и нанася щети/...? Има спазване и неспазване на закона, за което всеки трябва да си поема отговорността! До смърт на куче, агне, растение, пчелно семейство може да се стигне по много причини ..., като за всеки вид и отрасъл си има специфични правила, стандарти и норми. Сигурно и това за Вас е двоен стандарт? "Основен принцип на закона е че трябва да важи за всички - тоест ако зърнар/овощар убие пчелите трябва да понесе ЗАКОНОВИ последствия, но ако пчелар си убие пчелите той също трябва да понесе същите ЗАКОНОВИ последствия." - за това говорим, закона трябва да е еднакъв за всички, а не някои да се опитват да излязат сухи от водата ... нещата започват да приличат на ситуацията, при която мъж с джип блъсна дете и едва не го уби, в следствие на което далакът на детето се наложи да бъде отстранен ... и съдът първоначално оправда шофьора, под предтекст, че не джипа е блъснал детето, а детето се е блъснало в джипа ... В края на зимния сезон между 8-10 % смъртност се приема за нормална /в добри години се намаля до 1-3 %, а в лоши може да е драстично завишена/...и всеки пчелар знае, приема и опитва да се справи с това. ... но успешно презимували семейства, които умират внезапно и то голям брой семейства, лабораторните анализи доказват съвпадение на препарати /най-вече за инсектициди говоря, които се пръскат по време на цъфтеж/ в растения и пчели, да се опитвате да изкарате пчеларя "спънат"/лош стопанин ..., а не зърнар / овощар, който не е спазил правилата /разчитайки на това, че я го видят - я не, я докажат, я не/??? Между другото аз съм и зърнопроизводител, и пчелар - така, че съм наясно със ситуациите и от двете страни ...
 • ?????
  16.05.2019, 10:21
  Нека въпросния пчелар обясни как точно тербутилазина е попаднал по пчелите?
 • idioti
  16.05.2019, 7:15
  ЕЕЕИИ ТО МНОГО ТЪПАНАРИ НА ТОЗИ СВЯТ.
 • Имам и пчели и зърнопроизводство
  15.05.2019, 20:18
  Заглавието е подвеждащо,това че в умрелите пчели е намерена следа от хербецид,не значи,че са умрели от него!Обикновено по това време се пръска с инсектицид срщу рапичен цветояд,и насекомите умират само при директно попадение на препарата,сиреч,пръскано е през деня,когато пчелите са по цвета.Напоследък се наслушах на всякакви глупости,че пчели били отровени с глифозад,с хербецид и какво ли не.Нека да назовем истинските проблеми,за да намерим истинското решение!Не бива сериозни специализирани медии да пишат глупости и да раздухват никому ненужни конфликти!
 • До Пчелар
  15.05.2019, 19:33
  ами има такива "спънати" пчелари. " Ако някой умишлено Ви спъне и си счупите носа, предполагам, че също ще търсите възмездие под някаква форма, но ако сам се спънете и получите същата травма всички последствия, болки и страдания ще са си за самия Вас." - това е двоен стандарт. По вашата логика, ако някой ви заколи кучето трябва да бъде съден, но ако сам си заколите кучето не трябва да ходите в затвора понеже "всички последствия, болки и страдания ще са си за самия Вас" (явно кучето се игнорира). Основен принцип на закона е че трябва да важи за всички - тоест ако зърнар/овощар убие пчелите трябва да понесе ЗАКОНОВИ последствия, но ако пчелар си убие пчелите той също трябва да понесе същите ЗАКОНОВИ последствия.
 • Пчелар
  15.05.2019, 17:31
  ДА, отравянето на пчели трябва да се криминализира и всеки позволил си да използва забранени препарати или не спазва законно установените часове за пръскане, с което допринася за нанасяне на щети на когото и да било , под каквато и да била форма трябва да си понесе последствията. Както, ако някой волно или неволно ми напръска/или подпали/ и унищожи посевите, или пък кучето му разкъса животно от стадото ми, или пък хвърли камък и счупи прозореца на имота ми ще бъде наказан и трябва трябва да си плати щетите ... същото се трябва отнася и ако по негова вина - умишлено или не се допринесе за смъртността на пчелни семейства. Да, за съжаление по-трудно се доказва, но виждате, че не е невъзможно... и ако 2-3 недобросъвестни стопани си понесат подобаващи наказания /заплатят семействата, пропуснати ползи, спрат им се субсидии и т.н/, другите им колеги ще се замислят. Всеки се бори за парче хляб и труда , и имуществото на всеки един стопанин трябва да цени и пази от останалите. ... и по повод другият Ви въпрос... Ако някой умишлено Ви спъне и си счупите носа, предполагам, че също ще търсите възмездие под някаква форма, но ако сам се спънете и получите същата травма всички последствия, болки и страдания ще са си за самия Вас. Същото се отнася и за стопаните, които евентуално биха причинили щети на собствения си поминък /независимо от кой отрасъл/, ... но надали има толкова спънат пчелар, така че за това не се тревожете!
 • Пчелар
  15.05.2019, 17:27
  "ЗзЗ 15.05.2019, 14:30 „Отравянето на пчелните семейства трябва да се криминализира. Това е престъпление.” - Само да попитам, ако случайно някой пчелар сам си убие пчелите заради това че се е отнесъл немарливо към тях или е предозирал лекарствата/дезинфектантите ще отиде ли в полицията да настоява да бъде съден или тогава няма да се брои че е криминално деяние?" Ззд, ти сериозно ли поставяш такива въпроси???
 • ЗзЗ
  15.05.2019, 14:30
  „Отравянето на пчелните семейства трябва да се криминализира. Това е престъпление.” - Само да попитам, ако случайно някой пчелар сам си убие пчелите заради това че се е отнесъл немарливо към тях или е предозирал лекарствата/дезинфектантите ще отиде ли в полицията да настоява да бъде съден или тогава няма да се брои че е криминално деяние?

Последни новини