о

Експерт: Във всяка ловна дружинка има пробовземач

Ловните дружинки във Варненско са инструктирани как да реагират при съмнения за болестта

15.01.2019 | Коментари: 1 | 961 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) във Варна е в добра взаимовръзка с Изпълнителната агенция по горите. Заедно се предприемат мерки да не се допусне зараза от Африканска чума по свинете (АЧС), каза д-р Златина Димова пред Агенция „Фокус“.
 
Тя информира, че през изминалата година са проведени срещи с представители на всички ловни дружинки в региона. Целта е те да бъдат запознати с начините за реагиране, ако се съмняват за наличие на болестта.
 
По думите на д-р Димова във всяка ловна дружинка има обучени хора, т.нар. пробовземачи. Те знаят точно какво се прави при отстрелването на дивеча, убедена е тя.
 
В края на миналата година варненските инспектори от ОДБХ са проверили няколко сигнала за прасета в частни стопанства със съмнения за зараза. Единият случай е за изхвърлено мъртво прасе в едно от селата в областта. Проверката обаче е установила, че животното е покосено от инфаркт.
 
В момента обстановката е спокойна. Не са установени нови положителни проби за наличие на вируса на АЧС, добави д-р Димова. 
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

  • Ловец
    16.01.2019, 14:01
    Ловците и горските много се ангажирахме и много помогнахме за вземането и изпращането на проби от диви свине за АЧС. Убеден съм, че почти на 90% от отстреляните прасета са пратени проби, а това е напълно достатъчно. Късмета ни е, че няма разпространение на вирус и няма болни животни. Да видим - до кога! Дано господ е с нас.

Последни новини