о

ЕС прие ревизираните мерки на БАБХ за чумата

Въпреки облекченията за стопаните, надзорът върху тях продължава

18.01.2019 | Коментари: 1 | 931 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Страните-членки на Европейския съюз одобриха ревизираните мерки за борба със заболяването Чума по дребните преживни животни у нас. Надзорът не се отменя, но се променя контролът, съобщи пресцентърът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 
 
Преди два дни представители на БАБХ и Европейската комисия (ЕК) участваха на заседание на Постоянния комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните в Брюксел. Там те представиха бъдещата стратегия и цели на България за контрол на заразата с оглед да се възстанови свободния статут на страната ни.
 
По силата на одобрените мерки отпадат рестрикциите за движение на животни и продукти от тях в областите Ямбол, Бургас и Хасково. Ветеринарните лекари ще продължат да извършват клинични прегледи и да издават ветеринарномедицински свидетелства при движение на дребни преживни животни. Дейностите са част от Програмата за контрол на трансграничните заболявания, която се изпълнява от март 2017 г.
 
Нека припомним, че в края на декември 2018 г. изтече срокът за прилагане на разширените мерки за контрол на болестта, които ЕК наложи на страната ни. На 9 януари 2019 г. със Заповед на изпълнителния директор, БАБХ ревизира по-строгия надзор и мерки в засегнатите области.
 
Стратегията на БАБХ е заедно с фермерите и българските ветеринари да докажат, че заболяването у нас е овладяно. Това ще даде възможност да се възстанови търговията на българските стопани с други страни и да се гарантира здравния статус на животните и безопасността на родната продукция.
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

  • Г. Г.
    18.01.2019, 16:42
    Време е политиците и журналистите, да разберат, че когато се предприемат действия за ликвидиране на заразна болест по животните, това става незабавно, при пълна прозрачност и в рамката на Закона. Приказките, тука има-тука нема, са за пазара. Никой няма право да "създава напрежение и да подклажда омраза", към тези, които по силата на професионалния и служебния си ангажимент си вършат добросъвестно работата. Те знаят какво правят, правили са го десетки пъти за последните години, страната ни винаги се е справяла навреме и се е "отървавала" с минимални санкции и забрани. Очаквам в предстоящите промени в Наказателния кодекс, да се предвидят сериозни финансови санкции и да се търси съдебна отговорност, за действия, които са насочени за възпрепятстване на действия, предприети в тази насока. Спомнете си - "убийци, ликвидирате животновъдството в този беден край, това е геноцид, уууууууу и т.н." Такива лумпени и марионетки, които всеки може да купи срещу 50 лв. на ден, сега да платят по 10х лв. глоба, да получат двегодишна условна присъда по бързата процедура и да си викат, колкото искат . . ., плашат само гаргите!

Последни новини