о

Фермер: За последните 5 години тази е най-суха

Няма да разораваме, защото ще вкараме още повече разходи, твърди Бисер Борисов от Свищовско

14.04.2019 | Коментари: 4 | 9777 прочитания
Автор: Екатерина Арсенова, Фермер.БГ
Имаме полета, които са в добро състояние, но има и такива, които не са братили достатъчно, каза Бисер Борисов, председател на „Победа–93“, за Фермер.БГ. 
 
Кооперацията обработва 17 500 дка земя в село Хаджидимитрово, област Свищов. На есен са засети 4500 дка пшеница и 1500 дка ечемик. „Едното поле беше под въпрос, но засега го оставяме. Няма да го разораваме, защото ще вкараме още повече разходи“, обяснява нейният председател. 
 
 
По думите му есенниците като цяло не са в добро състояние. Посевите тръгнали много късно, въпреки че са засети в оптималните агротехнически срокове. От началото на годината до днес е паднало незначително количество дъжд на квадратен метър. Това, в съчетание с късното поникване и по-ниските температури, създава проблеми с посевите, допълни фермерът.
 
„Посевите, които са поникнали през октомври, ноември и декември, все още издържат на засушаването. Но за останалите чакаме дъжд. Честно казано, нямам спомен за толкова суха зима,“ жалва се Борисов.
 
Сеитбата на пролетниците в района вече е приключила. Засети са 5800 дка царевица и 5200 дка слънчоглед. „Няма зимно влагозапасяване, което ще окаже влияние върху пролетниците, ако не паднат дъждове. За последните 5 години тази се очертава да е най-суха“, опасява се Борисов.
 
 
© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Крадлиф зърнар
  16.04.2019, 7:53
  Сега ще има за ново жипче пестин коня и за нова ковра 88-ми набор!
 • Крадлив Председател
  14.04.2019, 23:46
  Стига рева бе, 50 литра дъжд ти паднаха за два дена. Пролетника ще пощурее. Пшеницата е в перфектно състояние, наторена , напръскана и с валеж.
 • Рр
  14.04.2019, 18:39
  Прав си
 • да!
  14.04.2019, 17:50
  Жалко е, но ... полажението е трагично. До миналата седмица беше жестока суша, а сега най-после заваля. От чужди медии разбирам, че през 2019 година уж за Европа, в това число и за Бълканите се е очаквало голяма суша. Лично аз нямам добро мнение относно дългосрочните прогнози. Бедата е там, че напоителните системи които бяха изградени през 50, 60 и 70 години на миналия век по време на Голяма Демокрация бяха разграбени, премахнати, изпокрадени, натпошени, а сега ние се оплакваме. Представете си само, в едно населено място има поливно земеделие, а там може да се отглеждат на хиляди (!..) декари плодове и зеленчуци, през лятото температурата на въздуха значително намалява поне с 10 градуса, влажността на въздуха се увеличава, това се отразява върху добите на селскостопанската продукция. А сега как е? Нещо да се прави за напояване, за подобряване на ситуацията? Просто питам!

Последни новини