Френски стартъп създаде нов подход към отглеждането на ягоди. Удобната технологична система позволява да използвате 120 пъти по-малко пространство, да избегнете употребата на пестициди и да използвате само възобновяеми енергийни източници, съобщава aggeek.com. 

Начинът на производство на ягоди в Европа се променя

Компанията Agricool  започва дейността си през 2015 година. Основните преимущества на тази технология й е, че гарантира качеството и запазва полезните свойства на продуктите. Чрез вертикална хидропоника се доставят всички необходими вещества към корените на насажденията. Този процес намалява разхода на вода с 90%. 

Ягодите растат в контролирана среда, като отпада потребността от използване не пестициди. 

След лабораторни тестове е установено, че готовата продукция от ягоди съдържа 30% повече витамини и 20% повече захар, отколкото плодовете, отглеждани по традиционния начин.

За мониторинг на развитието на растенията се използват специални сензори. Те са свързани към системата, което дава възможност на фермерите дистанционно да контролират повечето от параметрите. 

Технологията е базирана на употребата на светодиоди за осигуряване на фотосинтеза на растенията и създаване на оптимален светлинен спектър.