о

Как да спре източването на бюджета по мярка 10?

Националната Био Асоциация предлага допълнения към новите правила за прилагане на мярка „Агроекология и климат“

07.02.2019 | Коментари: 9 | 5989 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Предложените от аграрното министерство промени в наредбата по мярка 10 „Агроекология и климат“ не са достатъчни, за да се ограничи възможността за източване на средства от европейския и републиканския бюджет, обяви Националната Био Асоциация.
 
Сдружението разпространи свое становище по проекта за изменение и допълнение на Наредба №7 за прилагане на мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Общественото обсъждане на предложените промени е до 17 февруари.
 
Да се определи таван на подпомаганите площи от 50 ха/500 дка по всички направления по агроекологичните мерки 10 и 11 е едно от предложенията на биопроизводителите.
 
Да се намали финансовото подпомагане по направлението за превръщане на обработваеми земи в постоянно затревени площи. Редица стопани целенасочено арендуват негодни за ползване площи на ниска рента, като мочурища, глини, солници, площи, които естествено се наводняват. Впоследствие те не извършват дейност по тях, а просто ги заявяват по визираното направление, обясняват от Асоциацията.
 
До 31 юли на следващата година Държавен фонд земеделие (ДФЗ) да уведомява писмено бенефициентите за извършени и/или неизвършени плащания по тях. Този срок е реално 1 месец след крайния срок, в който се извършват плащанията, базирани на площ. В момента такъв изцяло липсва, твърдят биопроизводителите.
 
Министърът на земеделието служебно да гарантира бюджет за земеделски стопанства, които прилагат агроекологични дейности по мярка 10, като същевременно стопанствата са изцяло биологични и са в приоритетния сектор „Плодове и зеленчуци“.
 
Да се редуцират санкциите към коректни земеделски стопани, които биват глобявани поради липсваща точна методика. Асоциацията критикува ДФЗ заради постоянно променящите се начини за измерване на земеделските парцели.
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Запознат
  08.02.2019, 10:38
  Ама защо никой не се заинтересова кой е идеолога на всички глупости в биоземеделието последните две години. Това е нач.на кабинета на министерството- Кацарски. Защо никой не му задава въпросите на него, а не да се обвиняват служителите.
 • До лицето под № 5
  08.02.2019, 8:05
  Напълно съм съгласен с лицето под № 5! С обнародването на Наредба № 5 от 2018 година, която е в сила от 13 ноември 2018 година има текстове които слагат по-строг контрол на Сертифициращите фирми. Дефакто всички проблеми в сектор биопроизводство произтичат от незнанието, нокемпетентността на чиновците в отдел Биологично производство в Министерството на земеделието, при лицата (управители и сътрудници) на Сертифициращите фирми. Защо парите свършиха по мярки 10 и 11? Защо Цвятко Цветков, Директор на Сметната палата откри безброй пропуски? Защо Величко Антонов, бившия директор на Директор Биологично производство към МЗГХ беше отстранен? Величко Антонов показа безброй пропуски в нормативната уредба, некомпететността на чиновниците от същото Министерство! Защо има регистрирани пчелини, биологични стопанства до 500-800 м от автомагистрали? Тези лица имат и Сертификати за биопроизводство! Кое е биологичното на тези производители, може би далаверата! Защо лиценза за Сертифициращите фирми вече не се обнородват в Държавен вестник, а в сайта на МЗГХ? Защо? Явно ние биопроизводителите всеки ден трябва да отделяме по няколко часа да се ровим из всички сайтове и да си набавяме инфирмация. В биопроизводството има доста, ама доста гнилоч, поради което се налага безброи проверки и да се види кой и до къзе е стигнал с лъжите и измамите. Тези които са изрядни, нека те наистина да получат пари, но да има и таван. Не може едно стопанство което уж стопанисва 20 000 дка жито, 15 000 дка царевица, 10 000 дка слънчоглед .... да получават пари за биопроизводство, поради факта, че тези лица обслужват определен политически кръг. Стига с тези измами, стига ..!
 • гробарче
  08.02.2019, 0:01
  ние на суджуци до към 80 год. е.ем ви биото,децата в щатите с милиони от заеми които вашите деца и внуци ще връщат,доходно си е биото ама много гъски станахме и ще трябват още заеми,биото си е здраво напъвайте...докато има глупаци ще има и тарикати
 • Холдан
  07.02.2019, 21:25
  Защо нищо не споменаха за сеидбооборот? Само прах в очите.
 • ДАНС
  07.02.2019, 20:59
  Не съм прочел предложените мерки, но ще Ви дам няколко предложения: 1. да уволнят всички консултанти на схемаджиите, които разбира се са назначени на експертни, а дори и на ръководни постове в ДФЗ и МЗХ. 2. да махнат от биото всички идиоти като някои бивши министри на земеделието с биоорехи, които орехи разбира се ги няма на терен, а са само за субсидиите. 3. да се забрани кандидатстването за био в рудници или в близост до тях, както правят някои депутати. 4. контрола върху контролиращите лица да стане жесток. 5. ДФЗ да упражнява истински контрол, а не част от служителите му да усчастват лично в източването на средствата по мярката със заявления на името на сестри или братя. Лошото е, че ДАНС не чете тези коментари!
 • fermer123
  07.02.2019, 19:44
  hristo бас ловя, че имам повече собствени земи от теб, да не говоря за други имоти, това не е предмет на спора, тук говорим че е физически невъзможно да отглеждаш 10000 дка био домати пшеници и какви ли не други култури!!! Баста с тази измама има си предели, особено в био производството! До кирчо, прав си колега!
 • hristo
  07.02.2019, 18:07
  До Кирчо АМИ КУПИ СИ ЗЕМЯ И СЕ РАЗРАСТВАИ ПАЛЯК
 • Кирчо78
  07.02.2019, 17:31
  Дано тези предложения се осъществят аз съм с 42дкр био зеленчуци и неизкарвам много пари ,но задоволява до някаде нуждите на хора с био зеленчук и то на ниска цена,и хората ме търсят заради качеството и достъпната за тях цена.Не като другите с хиляди декари био,а как мислите че се гледат хиляди декари био.Аз едвам согвам с 42дкр да ги опазя от плевели, вредители ,мани,и съм ангажирал цялотоми семейство,иприятели да се грижим за растенията всеки ден и на моменти плевелите пак населяват.Ее извинявайте ме господа от ДФЗ и колеги с хиляди декари био.Вие сте био ама друг път.Да ме поправят колегите който са с малко био декари ,ако смятат че говоря правилни неща
 • ПОЗДРАВЛЕНИЯ !!!
  07.02.2019, 16:17
  Чудесни предложения сте направили Дано се спрат кражбите с тези мерки.

Последни новини