о

Каква битка се води срещу антимикробната резистентност?

БАБХ организира форум по темата

19.04.2019 | Коментари: 1 | 969 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) стана домакин на среща, в която се включиха представители на животновъдството и на Съюза на производителите на комбинирани фуражи. Основна тема на дискусията беше справянето с едно от най-значимите предизвикателства – антимикробната резистентност.
 
 
По време на форума беше обсъдено и прилагането на подхода „Едно здраве“.
 
Резистентността на микроорганизмите към антимикробните средства е един от най-сериозните казуси, с които се сблъсква ветеринарната и хуманната медицина. Европейската комисия и Световната здравна организация (СЗО) насърчават държавите членки да работят за справянето с него чрез приемането на редица препоръки, включително и въвеждането на подхода „Едно здраве“.
 
Целта е да се запази ефективността на антибиотиците, които са важни за хуманната медицина чрез намаляване на ненужната им употреба при животните. От СЗО припомнят, че в някои държави приблизително 80% от общото потребление на антибиотици е в сектора на животновъдството.

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

  • 100в
    19.04.2019, 19:41
    Ама пълна лъжа е, че при животните се ползват повече антибиотици отколкото при хората. Вижте какъв е пазара на човешки лекарства и този на животните и ще разберете. Както казах на срещата, да не слагаме каруцата пред коня.

Последни новини