о

Какво ни казахте: Фермерите искат да се въведе само лятно часово време

25 процента от участвалите в анкета на Фермер.БГ са на това мнение

14.03.2019 | Коментари: 10 | 8333 прочитания
Автор: Биляна Панчева, Фермер.БГ
Комисията по земеделие на Европейския парламент гласува преди месец решение,че смяната на астрономическото с лятно часово време да спре през 2020 година.
 
 
Обществена консултация с eвропейските граждани, проведена миналата година, показа, че мнозинството предпочита местенето на стрелките два пъти годишно да спре.
 
Селското стопанство е една от областите, за които има данни, че са най-силно засегнати от смяната на времето. 
 
От 637 участници в анкетата, 25,3% смятат, че в България трябва целогодишно да се въведе лятното часово време. Процент по-малко са тези, които смятат, че смяната към лятно часово време създава дискомфорт и за хората, и за животните – 24,18%.
според 16,48 на сто от участниците в анкетата, лятното време не им е проблем и то прави деня по-дълъг, а точно на обратната позиция са 15,38 процента – те смятат, ме лятното часово време пречи, защото хората се чувстват зле. 
 
Има и такива от читателите на Фермер.БГ, които смятат, че тази дискусия е напълно излишна – 9,89 на сто, а за 7,38% от респондентите няма никакво значение дали часовото време се сменя. 
Само 1,41 процента от отговорилите на анкетата са посочили, че смяната към лятно часово време намалява продуктивността на животните. 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Дани
  17.03.2019, 11:06
  за истинския фермер няма значение стрелката на часовника!а слънцето! ето защо астрономическото време е правилното. стрелките на часовника влияят вредно на работещите, децата, учениците, работещите в промишлеността, а за администрацията..., която иска да спи повече, да работи по-малко и да си тръгва от работа по-рано!местенето на стрелките е оправдание ...
 • Мери
  16.03.2019, 7:34
  Времето си беше зимното и така трябва да остане!И някои тъпи глави след като измислиха лятното време и тази смяна,какво се получи,пълен провал!Хората се базикат с природата, но тя ако се разгневи един няма да остане на тази планета....!
 • Зарко
  16.03.2019, 7:31
  Младите хора предпочитат лятно часово време,защото денят е по-дълъг и може след работа да свършиш нещо и в къщи.Пенсионерите предпочитат обратното,защото стават в 5:00ч.и до 8:30ще е тъмно.
 • Хр. Николов
  15.03.2019, 9:19
  Въпросите са два: какво да показва часовника и кога да започва работния ден през зимните и през летните месеци. Часовника трябва да показва това, което са казали астрономите - зимното време. Работния ден могат отделните браншове да си променят според сезона с национална или браншова наредба...
 • pavrito@gmail.com
  15.03.2019, 8:02
  Да остане зимното време или астрономичното време. Другото лятно действа лошо на здравословното състояние на хората!
 • Иванов
  15.03.2019, 7:40
  Ако остане лятно време децата децата ще ходят един час по рано на училище, седна дума по тъмно през зимата.лично на мен мисе отразява много зле лятното часово време.никой не ни е питал фермерите. Какво означава 637 фермера това са трохички,не забравяйте че имаме и семейства
 • Мхм
  15.03.2019, 2:11
  Злобен, тъпчо, няма такова нещо като астрономическо време, времето е такова, каквото се приеме, това че преди въвеждането на лятното време е било едно, не значи че това е астрономическото! Било е удобно на някой някъде и прието, само че сега не е удобно особено за южна европа, няма как да стане така, че да си лягам с кокошките лятото, защото ще се стъмва в 8, а пък зимата да ми се стъмва още в 5. Само малоумни пенсии искат зимното време!
 • Amix
  15.03.2019, 1:53
  Коментарът е премахнат поради нарушение на правилата!
 • Злобен
  15.03.2019, 1:11
  НЯМА ЛЯТНО НЯМА ЗИМНО. СТИГА ВЕЧЕ ГЛУПАВИ АНКЕТИ И ДОПИТВАНИЯ. ВРЕМЕТО Е САМО ЕДНО АСТРОНОМИЧЕСКОТО , РЕАЛНОТО ИЛИ ТАКА НАРЕЧЕНОТО ЗИМНО ЧАСОВО ВРЕМЕ.ПОЛОЖЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА СПРЯМО СЛЪНЦЕТО ОПРЕДЕЛЯ ЧАСА. ОТ ХИЛЯДОЛЕТИЯ ТУК ГЕНЕТИЧНО НИ Е ЗАЛОЖЕНО АСТРОНОМИЧЕСКОТО. МОЖЕ ЛИ ДА НАКАРАМЕ ПЕТЕЛА ДА ПЕЕ ИДИН ЧАС ПО-РАНО. СМЕШНИ РАБОТИ. ГОСПОДА МИНИСТРИ НЕ ВЛИЗАЙТЕ В ИСТОРИЯТА С ГЛУПАВО РЕШЕНИЕ. ВЪВЕДЕ АСТРОНОМИЧЕСКОТО РЕАЛНОТО ЧАСОВО ВРЕМЕ. ВИЕ СТЕ САМО ВРЕМЕННО.
 • venets
  14.03.2019, 17:02
  Аз не знам кого сте анкетирали, но май мнозина са отговорили по инерция!Ако излезете от зоните за паркиране/столицата и големите градове/, може и да видите, за какво иде реч!От октомври до средата на март децата трябва по тъмно да гонят превози до училище, животновъдите трябва да доят животните в тъмната част на денонощието, камионите превозващи млякото, също по тъмно трябва да товарят, животните също се стресират, когато се нарушава биологичният им ритъм!Пък и има закон ако не се лъжа, който забранява да се превозват деца в тъмната част от денонощието!Не може да се гледа само веселата страна на нещата!

Последни новини