о

Кои програми помагат на пчеларите?

Директните продажби решават проблема с ниските изкупни цени на пчелния мед

21.02.2019 | Коментари: 1 | 13631 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Екипът на Областния информационен център (ОИЦ) – Добрич, ще се срещне утре със стопаните от Областния пчеларски съюз „Добруджа“, за да ги запознае с възможностите за финансиране на работата им по различни програми и мерки.
 
 
Информационно събитие е насрочено за 18:00 часа на 22 февруари в клуба на пчеларското  сдружението в град Тервел.
 
„По време на срещата ще бъдат представени възможности за финансиране на дейности за отглеждане на пчели и биопроизводство на мед за земеделски производители и организации“, съобщиха специалистите.
 
В бранша съществуват противоречиви мнения за смисъла от сертифицирането на пчелините като стопанства с биологично производство. Това е свързано с допълнителни разходи, които част от пчеларите смятат за излишни.
 
Затова те се ориентират към директни продажби на клиенти, които вече са се убедили в качествата на произвеждания мед и пчелни продукти. По такъв начин се решава и проблемът с прекалено ниските изкупни цени за качествения мед.
 
ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз с подкрепа от Оперативна програма „Добро управление“ и от Европейския социален фонд.

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

  • Директни продажби
    21.02.2019, 14:57
    Директните продажби са нещо много хубаво нещо, но не трябва да забравяме, че в българия действа 15. Наредба № 26 от 14 октомври 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход (Обн. ДВ. бр.84 от 26 Октомври 2010г., изм. ДВ. бр.46 от 19 Юни 2012г., изм. и доп. ДВ. бр.46 от 3 Юни 2014г.; В сила от 26.10.2010 г.). Същата тази Наредба доста ограничава производителите! 80% от пчелиня мед в страните от ЕС се продава изключително директно от самите пчелини, а не от някакви вериги магазини, или както еприето в България от картели (било за пчелен мед, картофи, ябълки, череши ...).

Последни новини