о

Любопитни факти за розовата боровинка Pink Lemonade

Сортът е получен в резултат на съчетаването на експериментални сортове боровинки с търговския сорт Delite

20.02.2019 | Коментари: 1 | 980 прочитания
Автор: Фермер.БГ

Необичайният сорт боровинки Розова Лимонада (Pink Lemonade) на пръв поглед създава впечатление за неузрели плодове. С времето те стават по-пъстри, светлорозови на цвят. Този сорт, подобно на синята боровинка, има плътна текстура и е много вкусен.

Плодовете в България – количественото натрупване се нуждае от качествен скок

 

Същевременно съдържа повече захар и е с осезаем лимонов аромат. Това напълно оправдава и названието на сорта. Ароматът на Розовата Лимонада може да се опише с думите „сладък и цветен“, пише EastFruit.Този сорт е среднокъсен и от САЩ. Преимуществено се използва от любители на производството на горски плодове.

Въпреки че плодовете изглеждат неузрели, не е така. Те са удивително сладки и с приятен аромат. Съдържат приблизително същото количество антиоксиданти и минерали, като в другите сортове боровинки. Отличен източник са на витамини С и К, както и на фибри.

Високото съдържание на захар в Pink Lemonade прави сорта идеален за потребление в свеж вид, а също така и за използването му в кулинарията.

Подобно на повечето сортове боровинки, и този предпочита кисели почви. Като правило борови иглички се използват в качеството на натурален мулч. Те повишават киселиността на почвата.

Сортът Pink Lemonade е разработен от Министерство на земеделието на САЩ (USDA). Селекционерите са работили над него 10 години. Сортът е получен в резултат на съчетаването на експериментални сортове боровинки с търговския сорт Delite. За първи път сортът е представен през 2005 г. като «ARS 96-138». Официалното име е получено през 2007 г.

Сортът Розова Лимонада е подходящ за отглеждане в топли региони, където температурата не пада под 17 градуса по Целзий.


 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

  • Liliya Blagoeva
    20.02.2019, 13:36
    Посадъчен материал в България предлага ли се?

Последни новини