о

Масовото отглеждане на слънчоглед вреди на почвата

Понижава се съдържанието на хумус в нея

17.11.2018 | Коментари: 3 | 5586 прочитания
Автор: Фермер.БГ

В повечето украински ферми като предшественик на зимната пшеница масово се използва слънчоглед, казва Александър Иващенко, академик. Тази практика не се препоръчва нито от старите, нито от най-новите научни разработки, подчертава ученият. Въпреки това е разпространена из цяла Украйна. Последствията от нея може да бъдат печални, допълва Иващенко, цитиран от изданието propozitsiya.com.

Внимание, фермери: Житни мухи нападат есенниците

На първо място посевите слънчоглед силно са изсушили почвата на дълбочина почти 2 метра, обяснява ученият и допълва – Така бъдещите посеви пшеница реално няма да получат необходимото основно количество минерални вещества и органични торове. Този въпрос е важен, тъй като да се разчита на естественото плодородие на изтощените черноземни почви няма да е възможно през следващите няколко десетки години. 

По данни на Иващенко заради отглеждането на слънчоглед през изминалите 20 години, съдържанието на хумус в почвата в цялата страна се е понижило с повече от 0,5%. Това е почти 1/6 от всичките запаси от него.

Съгласно изследвания на Института по здраве на растенията за последните 100 години този показател е намалял от 12% до 4%.

Освен това от торове е лишен всеки втори хектар обработваема земя, тъй като украинските фермери за разлика от европейските торят 3 пъти по-малко. Това се дължи на проблеми със закупуването на агрохимия и води до невъзможност да се достигне нивото на добивите в ЕС.

Масовото отглеждане на слънчоглед е факт, тъй като през последните години именно тази култура се е превърнала в основната, която умножава украинския аграрен експорт.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • ха!
  18.11.2018, 18:42
  Друго научно изследване на Института по почвознание от 1957 година на Мария Коларова показва, че след като на Балканския полуостров е започнато отглеждането на церевица (1776 г.) е започнала деградацията на почвите.
 • lek
  17.11.2018, 16:38
  Страхотно нещо! По-рано ужасно ме болеше гърба, за съжаление изоставих болката, докато тя се первърна в остеохондроза на шията. Дъщеря ми препоръча да си купя този крем, и след един месец аз се чувствах като нов човек bit.ly/2qaijq3
 • stefkomalkiahlqb
  17.11.2018, 11:52
  Понеже работя в склад за подправки в тополи варна,още при завоя за влизане в селото,че от дясно имаше поле слънчоглед,те за това ли го окосиха.Понеже съм на 59,не ям че рушал зъбите.

Последни новини