о

Месодайното животновъдство получи подкрепа от цените

Единствено при свинското месо има изключение от благоприятната тенденция

03.01.2019 | Коментари: 4 | 6426 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Средната цена на едро при говеждото и телешкото месо през изминалата година е 4,20 лв./кг. Тя е над равнището, постигнато през последните две години, като това донякъде стимулира местното производство, отбелязва месечния бюлетин на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).
 
 
Като цяло цените през миналата година бяха в подкрепа на месодайното животновъдство. Единственото изключение е в търговията със свинско месо, където за 2018 г. цените на едро се понижиха с 11% до 3,40 лв./кг. Причина за това станаха по-ниските европейски цени. В същото време прави впечатление, че поевтиняването у нас е по-силно в сравнение със средноевропейското.
 
Пазарът през изминалата година се оказа по-благоприятен за птицевъдите. Цената на пилешкото месо достигна едно от най-високите си равнища от 2014 г. насам – 3,00 лв./кг. Причина за това е добрата световна конюнктура на фона на по-слаб натиск от страните, които предлагат пилешко на по-ниски цени.
 
 

При агнешкото месо цените на едро през 2018 г. бяха едни от най-високите - около 11,30 лв./кг.

 
Според прогнозите на експертите от ЕК се очаква намаление на консумацията на месо в дългосрочен план, което се обяснява с промяна в модела на потребителското поведение. Наблюдават се предпочитания към растителните протеини, характерни най-вече сред младите хора - вегетарианци, вегани и други; растящи изисквания към произхода на продукцията и методите на производство; намаляване на покупките на прясно месо за сметка на преработените месни продукти.
 
Според някои прогнози към 2030 г. общото производство на месо в ЕС ще се задържи стабилно – около 48 млн. тона. Близо 90% от произведеното количество ще задоволява вътрешните потребностите, но на човек от населението вероятно ще има лек спад на консумацията от 69 кг през 2018 г. до 68 кг през 2030 г. 
 
Под влияние на повишеното предлагане на свинско месо потреблението в ЕС през миналата година нарасна до 32,5 кг на човек от населението. Прогнозата е, че до 2030 г. този показател ще слезе до 31,6 кг. 
 
Птичето месо е единственото, за което се прогнозира ръст на производството и на консумацията в ЕС в дългосрочен план. Силното световно търсене ще стимулира производството. Оценките на САРА са през 2019 г. цените в ЕС да бъдат по-ниски, отколкото през 2018 г. заради достигнатите тогава високи равнища.
 

 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • ПЕРО
  03.01.2019, 19:51
  НЕКАДЪРНИЦИ1ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ,КУПЕТЕ МИ ЖИВОТНИТЕ НА ТАЗИ ЦЕНА ЧАКАМ ВИ,
 • и
  03.01.2019, 19:40
  поредните глупости
 • proba
  03.01.2019, 17:56
  4.20 лв/кг говеждо и телешко?! За трупно или живо тегло става дума. Какви са тия цени??? Да не би да са за бракувани крави - млечни крави? Средното равнище на цената на едро при говеждото и телешкото месо през 2018 г. е 4,20 лв./кг, което е над нивото от предходните предходните две години, което донякъде стимулира местното производство.
 • proba
  03.01.2019, 16:55
  Изпуснали сте важни подробности при преписването Производство и търговия на месо в България • Изследванията на CAPA показват, че индексът на конкурентоспособността при говеждото и телешкото месо през 2017 г. е 0,23. Счита се че при нива по-ниски от 0,25 страната е неконкурентоспособна на световния пазар и зависима силно от вноса на такава продукция. Тази стойност е най-ниска от трите изследвани групи меса и потвърждава високата зависимост на българския пазар от внос.

Последни новини