о

Напояването в България е неефективно заради неработещата форма на водните сдружения

Основна причина за липсата на ефективно управление на напояването в България е във формата на собственост на хидромелиоративните съоръжения

09.11.2012 | Коментари: 3 | 13030 прочитания
Автор: Фермер.БГ

Бъдещата стратегия за водния сектор и стратегията за напояване в България обсъдиха в Пловдив представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите и експерти от дирекциите „Растениевъдство” и „Хидромелиорации” на МЗХ, и „Напоителни системи” ЕАД.


Фокусът на обсъжданията беше поставен на унищожените хидромелиоративни съоръжения, и неработещата форма на водните сдружения.


Основна причина за липсата на ефективно управление на напояването е във формата на собственост на хидромелиоративните съоръжения. Главните напоителни канали и язовири са държавна собственост, а вътрешноканалната мрежа и малките язовири, по презумпция са общински, но на практика са безстопанствени.


Темата за напояването ще бъде продължена следващата седмица, когато на 15 ноември в Министерството на земеделието и храните ще се проведе среща с участието на НАЗ и представители на Световната банка. На нея асоциацията ще предложи реализирането на пилотни проекти за напояване в Северна и Южна България.


© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • velimirdonchev
  10.11.2012, 19:52
  Браво, само,че проблема е в структурата на земеделието! Струва ми се супер нагло НАЗ да предизвикват тази дискусия.Не нагло е меко казано, това е некрофилия. Някой някъде да полива пшеница, слънчоглед или рапица? докато внасяме пестицидни домати от йордания, убити от пръскане ябълки от гърция ние няма да имаме напоителни системи просто защото няма какво да поливаме. скоро слушах едно изказване че в бургаска област се поливат 700 декара за справка бившата ми фирма поливаше близо 3000. е как с 700 декара едно дружество да излезе на печалба? трябват фермери които да поливат не посерковци?
 • ovcata
  10.11.2012, 16:58
  Вън на всички мръсници от МЗХ - министри, директори и некадърни самозванци!!! Толкова фалш от това министерство, че било загрижено за напояването в Бг. Същите тези ликвидираха Напоителни системи, сега ги държат на КОМАНДНО ДИШАНЕ. Ами да ги дадат безвазмездно на СДРУЖЕНИЯТА !!! Да пречахнат дирекция "Хидромилиорации" от МЗХ и да закрият тези нещастници на държавна ясла в Напоителни системи...
 • oho_boho
  09.11.2012, 20:36
  Вода газим, Жадни ходим и т.н. Както във фсички други сфери така и в тази, няма национална политика, няма национална кауза. Не може хора, които са живели в ГРАДА, И НЕ СА ВИЖДАЛИ ЗАВЯХНАЛ ОТ СУША ПОСЕВ, да РЕШАВАТ ПРОБЛЕМИ. В О Д А, за земеделеца и за управляващия НЕКАДЪРНИК от годи наред са различни неща. Аз лично вече гибя надежда, че нещо ще се промени, ако не се случи нещо, като тотална суша или глад. Този, който гази във водата не вярва на жадния.

Последни новини