о

Нов случай на птичи грип - в ловешкото село Лисец

Огнището е в регистрирана животновъдна ферма за отглеждане на патици мюлари

14.03.2019 | Коментари: 3 | 1148 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Ветеринарните власти обявиха ново огнище на Инфлуенца по птиците (H5) - птичи грип, в животновъдна ферма в село Лисец, община Ловеч.
 
 
Положителните проби са потвърдени вчера от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ), съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 
Засегнатите птици в обекта са патици мюлари. Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев са определени мерки за ликвидиране на огнището с високопатогенна инфлуенца по птиците и срещу разпространението на инфекция сред птиците в района. 
 
Предприето е хуманно умъртвяване на всички птици, отглеждани в обекта, което ще бъде последвано от почистване и дезинфекция. Определени са 3-километрова предпазна зона и 10- километрова зона за наблюдение около констатираното огнище на заболяването.
 
Източник: БАБХ
 
Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона. В двете зони се забранява търговията и предвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас.
 
Извършва се епизоотично проучване за причините, довели до заболяването. Предстои свикване на комисия, която със съдействието на кметовете на населените места ще провежда обхождане на обектите за целите на извършване на клинични прегледи, взимане на проби при съмнение за заболяване  и получаване на сигнали от собственици за заболеваемост сред птиците.
 
БАБХ напомни, че фуражите трябва да се съхраняват в закрити помещения, както и суровините за фуражи. По този начин се избягва възможността диви пернати да заразят фуража, а оттам и питомните да бъдат заразени с вирус.

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • ехаааааааааааааааа
  14.03.2019, 16:12
  това по поръчка на шефа на градус ли е че да си оправдае липсата на дивиденти и загубите за миналата година след фантастичните печалби за предната за да продаде акциите и да ни загроби пенсионните фондове дето се набалбукаха
 • 8888888888888
  14.03.2019, 12:57
  Не обиждай бранша и паткарите те не са виновни. Виновни са измислените фермери и други едни дето ходят по фермите като избити електрони и маркират дейност, а всъщност само прибират парите за нея
 • Паткар
  14.03.2019, 12:19
  Тия немарливци ще ни "Запалят" всичките. Не им ли стана ясно, че трябва да организират "жестоки" мерки за охрана и биосигурност на фермите. Вируса на Птичия грип го има и циркулира на територията на страната. Прелета на диви птици от Юг на Север е в разгара си и минава през нашата страна неизбежно. Какво да направим - да се пазим! Тия набедени животновъди - "паткари" да си пазят фермите, за да не стават източник на инфекцията. Сега от МЗХГ да не им плащат обезщетение, друг начин да дисциплинират бранша няма. Какво ли ни чака тази година?

Последни новини