о

Нова година, нов късмет: Пак броят животните под селекция

Причината – бройките на селекционните животни отново са скочили

12.02.2019 | Коментари: 11 | 13585 прочитания
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
Нова проверка на наличните животни под селекционен контрол е разпоредил министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Тя отново ще се извърши от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ), научи Фермер.БГ.
 
 
Причината – бройките на селекционните животни отново са скочили. Подобна проверка се проведе миналата година, през месец октомври. След нея отпаднаха над 58 000 овце и кози, както и над 4 000 крави, като асоциациите доброволно премахнаха тези бройки животни. 
 
Целта на тази проверка беше по-справедливо разпределение на субсидиите за животните под селекция. Това все повече изглежда като мираж, на фона на последните данни, които сочат, че нови 80 000 овце и кози са вкарани в асоциациите. 
 
„Имаме вътрешни разногласия. Хората, които би следвало да защитават фермерите, не го правят. Стигна се до там, че вече не фермерът, а асоциацията е важна“, коментират браншовици.
 
Те се опасяват, че ако нещата продължават така, ставката ще падне до 56-57 лв. на глава животно под селекция за овце и кози. 
 
„Появиха се много нови животни, никой не дава обяснение откъде са. Ставката се срива. А фермерите плащат данък на субсидията, после данък на продукцията, с която са доказали субсидията и накрая плащат и на асоциацията“, обясняват фермери.
 
[news]
В същото време председателят на Асоциацията за развъждане и отглеждане на млечни овце зооинж. Димитър Добрев коментира: 
 
„Моите фермери са доволни и на 20 лв., те са научени да произвеждат и затова субсидията трябва да е за продукция“, категоричен бе Добрев,  по време на заседание на Националния съвет по генетични ресурси в животновъдството, секции „Овцевъдство”и „Козевъдство“.
 
Зооинж. Деян Живков - председател на „Асоциация за развъждане на млечни породи кози“, настоя за стопиране на масовото приемане на животни в асоциациите.
 
„Нека се спре безразборното приемане на нетипични животни, от 109 лв. През 2015 г., паднахме на 53 лв. - ставката падна 2,5 пъти. Нашата развъдна асоциация през 2013 г. намали броя на животните. Искаме една много сериозна проверка от ИАСРЖ по породна принадлежност и наличие на мъжки разплодници в стадата с произход до втори пояс. Ставката на животните под селекционен контрол и НДЖ се изравнява и догодина няма да имаме членове“, каза Живков.
 
Това, което е ясно към момента е, че е налице увеличаване на животните под селекционен контрол, което рефлектира върху ставката на субсидията. След справка на ИАСРЖ прави впечатление, че увеличението на животните под селекционен контрол не е само при овцете, но и при говедата. В тази връзка ИАСРЖ взе две решения – броят на животните, контролирани от развъдните организации да не се увеличава повече от 20% спрямо предходната година и да се приеме ограничение на възрастта на животните под селекционен контрол до 84 месеца.  
 
На националния съвет стана ясно още, че шест развъдни организации са с над 20% увеличение. Това са Асоциация за развъждане на Българска млечна порода овце,  Асоциация за развъждане на млечни породи овце,  Асоциация за развъждане и отглеждане на млечни овце,  Развъдна асоциация за автохтонни породи овце от Западна България, Лакон и френската асоциация Мутон шароле. 
 
При тях ще се влиза на тотална проверка. 
 
От ИАСРЖ припомниха още, че всяка автохтонна порода, която е над 10 000 е надвишила границата и подлежи на проверка. А за Каракачанската порода ще се сформират комисии за проверка. 
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Овчар
  13.02.2019, 20:42
  Който членува в НОКА няма стока
 • Бай Хой
  13.02.2019, 14:06
  Хайде пак ще започне животновъдния туризъм - крави в бусове и смяна на ушни марки))
 • До клонинг
  13.02.2019, 11:45
  Не си прав мой човек,ако не доиш овцете си на минимална печалба.При 5лв агне няма да ти излязат сметките
 • Клонинг
  13.02.2019, 9:07
  От няколко години сектора овцевъдство се насочва в грешната посока производство на мляко,пазарът за овче мляко е ограничен и почти невъзможен за износ,а се печели от продукция която може да бъде продадена на вън,шансът е в агнетата,но трябва количество,каква полза че договарят износ като не можем да го осигурим,субсидирването и селекцията трябва към производството на агнета да се насочи,който е отглеждал овце през соца,знае за кво става въпрос.
 • Професор
  12.02.2019, 19:40
  Ами на тия дето и стигат 20 лв да не рипат че са им малко другите
 • иванов
  12.02.2019, 18:50
  Колеги не само селекциите но и обикновеното овцевъдство и краварство има измама и аз познавам такива дето на хартия имат много а в действителност нямат и половината и така карат от много време да направят проверка на всички животновъди да проверят всички много малко от животновъдите са коректни.
 • Бай Х*й
  12.02.2019, 18:01
  Само ми е мнооого чудно какво точно ще ги проверяват, като по наредба дните за задържане са минали мнооого отдавна и те не са длъжни да ги имат тези животни към днешна дата? Май пак правим нещо недомислено, м?
 • Г-н Овчар
  12.02.2019, 16:21
  Аз познавам човек който има 150 овце и има три животновъдни обекта във който върти едни и същи овце и взема за 450 овце субсидия под селекция СПБМ.И най важното е че не е издоили един литър мляко и няма едно продадено агне.Как няма да са много бройките.
 • Животно
  12.02.2019, 15:00
  Ами нормално е да растат всяка година животните раждат, На някои като не му излизат сметките идва и констатира това животно не е животно. По този начин се отписват действително селекционни животни.
 • Ани
  12.02.2019, 14:07
  Животни на хартия, а действителност в обора ги няма. Менкат си животни, че са и нагли били под селекция. Същите овце, вземат коч под селекция и стават овце под селекция. Крави нямат, а доказват за обвързано подпомагане. Игра на документи. Нямат контрол за селекционни.
 • Митко Георгиев
  12.02.2019, 13:28
  Повече насрещни проверки и отнемане на дипломите на ветеринарите регистриращи животните!

Последни новини