През март 2019 година инфлацията в България на годишна база се ускорява до 3.6% от 3.2% през предходния месец, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).
 
 
Индексът на потребителските цени за март 2019 г. спрямо февруари 2019 г. е 100.1%, т.е. месечната инфлация е 0.1%. Инфлацията от началото на годината (март 2019 г. спрямо декември 2018 г.) е 1.2%. 
 
Средногодишната инфлация за периода април 2018 - март 2019 г. спрямо периода април 2017 - март 2018 г. е 3.1%. 
 
През март 2019 г. спрямо предходния месец цените на стоките са се променили, както следва:
 
През март 2019 г. са се увеличили цените на следните хранителни продукти: 
 
ориз - с 1.0%, хляб „Добруджа“ - с 0.3%, трайни колбаси - с 0.3%, замразена риба - с 2.1%, нискомаслено прясно мляко - с 0.2%, кисели млека - с 0.4%, извара - с 0.1%, ябълки - с 1.2%, цитрусови и южни плодове - с 1.5%, зеле - с 22.0%, пипер - с 11.7%, зрял лук и чесън -съответно с 0.2 и 2.8%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) - с 2.6%, маслини - с 1.9%, зрял боб - с 1.7%, картофи - с 10.9%, захар - с 0.6%, плодови сокове - с 0.9%, ракии -с 0.8%, вина - с 1.2%, бира - с 0.8%, и други.
 
През март 2019 г. са се намалили цените на следните хранителни продукти: 
 
брашно - с 0.4%, бял хляб - с 0.3%, месо от едър рогат добитък - с 0.4%, свинско месо - с 0.1%, месо от домашни птици - с 0.4%, малотрайни колбаси - с 0.2%, мляно месо (кайма) - с 1.6%, сирене - с 0.2%, кашкавал - с 1.4%, яйца -с 0.6%, млечни масла - с 0.3%, маргарин - с 0.1%, олио - с 0.8%, домати -със 7.2%, краставици - с 8.0%, листни зеленчуци - с 14.8%, шоколад и шоколадови изделия - с 1.8%, оцет - с 0.6%, сол - с 0.7%, кафе - с 1.6%, чай - с 0.1%, и други.