о

От Европарламента: Край на лятното часово време от 2020 г.

Въртенето на стрелките се отразява най-зле върху животновъдството

19.02.2019 | Коментари: 3 | 8736 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Комисията по земеделие на Европейския парламент гласува днес решение смяната на астрономическото с лятно часово време да спре през 2020 година.
 
 
Обществена консултация с eвропейските граждани, проведена миналата година, показа, че мнозинството предпочита местенето на стрелките два пъти годишно тази практика да спре.
 
През септември 2018 г. Европейската комисия (ЕК) предложи ЕС да сложи край на смяната на часовото време още през март 2019 г. Проблеми, свързани с разписанията на влаковете и самолетите, обаче отложиха вземането на окончателно решение. 
 
Затова евродепутатите прецениха, че най-реалистично би било краят на лятното часово време да бъде обявен през пролетта на 2020 г. Предложението за директива дава възможност на държавите членки да сменят своята часова зона, ако преценят, че изборът им създава неудобство. За целта те ще трябва да изпратят предизвестие към ЕК.
 
 
„Има редица сектори и сфери на живота, където смяната на времето води до умора, намалена производителност и крие рискове за редица групи граждани. Сектор „Селско стопанство“ също ще бъде пряко засегнат. По оценки на животновъди годишно в продължение на около 6 седмици, лактацията на овцете намалява, а това води до намалена продукция“, обясни Момчил Неков.
 
Той цитира български учени, според които часовата зона, в която се намира сега България - 2 часа преди Гринуичко време, са естествената часова зона за страната ни и трябва да останем в нея.
 
В гласуваното от Комисията днес становище има и препоръка държавите да проведат проучване кое би било най-подходящото за самите тях време, както и да хармонизират решенията помежду си, за да се избегнат нелогични времеви зони и нарушения на единния пазар.

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Някой
  23.03.2019, 8:20
  Лятното време трябва да остане
 • sparta
  05.03.2019, 5:58
  Само лятно време! Винаги лятно време! Постоянно лятно време!
 • Мутра
  21.02.2019, 18:00
  Да си остане астрономическото

Последни новини