о

Правят Консултативен съвет по биопроизводство

Какво стана на срещата между МЗХГ и биопроизводителите?

12.04.2019 | Коментари: 6 | 3488 прочитания
Автор: Биляна Панчева, Христина Василева, Фермер.БГ
Днес се проведе среща между представители на сектор биологично производство и експерти от агроминистерството. След края й стана ясно, че ще се върви в посока да се сформира Консултативен съвет по биологично производство.
 
 
„Целта на тази среща е да обсъдим спешните промени в Наредба №5. Поела съм ангажимент, че когато наредбата, която в момента е подложена на обществено обсъждане, бъде обнародвана, да направим работна група, която да се заеме с корекциите“, каза в началото на срещата зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева. 
 
Преди да започне обсъждането на предложените промени по същество, бяха изказани мнения относно наредбата и състоянието на биопроизводството като цяло. Според някои от присъстващите Наредба №5 отежнява работата на операторите. Чрез тези текстове, според тях, биопроизводителите стават неконкурентоспособни спрямо останалите страни от Европейския съюз, тъй като те имат пазарно предимство. 
 
Всички анализи, контроли и т.н., вписани в наредбата, струват пари, за които стопаните с биологично направление трябва да плащат. Според позицията на хората от сектора, разходите трябва да се оптимизират, като е опрости наредбата или като въобще не влиза в сила. Така ще се облекчат биопроизводителите, считат стопаните. 
 
Според представителите на НБА Наредба №5 не помага, а е ограничителен акт. И с всички тези спорове и разправии загубваме доверието в потребителите. Заради погрешна политика на подпомагане като цяло, биологичното производство е компроментирано, смятат фермери. 
 
Чрез тази политика е създадена армия от „биопроизводители“, които не произвеждат нищо, коментират стопаните и смятат, че ако това е стратегията и политиката, всичко е напълно безсмислено. „Дори компенсаторните плащания получаваме на 28 юни – последни. Защо? Подкрепяме пасищата и ливадите, а тези които произвеждат храна не се подкрепят. Унищожаваме тази изгнила платформа. Наредбата е част от кръговрата, който е сбъркан“, коментира биопроизводител. 
 
Ето и предложения, които бяха направени: 
 
- Да се обявят продуктите с открити в тях пестициди. Така, според производителите, ще може да се види къде е концентрацията на нарушенията.  Това, обаче, според зам.-министър Кръстева ще повлия зле на пазара. 
 
- Да се въведат изисквания за минимум при контролиращите лица – колко души може да контролира едно контролиращо лице? 
 
- Да се прави обобщен анализ, в който да се казва колко контролиращи лица са проверени от министерството и при колко са открит несъответствията. Според зам.-министър Кръстева, това е възможно, защото подобни данни се изпращат към ЕК.
 
- Процедурата по надзор да е прозрачна. На това зам.-министър Кръстева отвърна, е процедурата ще се публикува от министерството. 
 
 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • мнение
  14.04.2019, 17:44
  Предлагам на следващия протест ако такъв се състои да излязат пред протестиращите всички, абсолютно всички служители от отдел Биологично производство. Нека тези "стратези и слуги на българското земеделие", всеки от тях подробно да каже какво е направил за развитието на сектора.
 • Гражданска позиция!
  14.04.2019, 17:38
  Като гражданин на България, като един биологичен производител, като Човек койта наистина има рутина в областта на биологичното производство, аз наистина знам доста неща, в това число и това къде и как, а също кои точно сертифициращи фирми са извършвали проверки. В мен няма злоба, защото при мен сутринта започва с позитивизъм, а вечерта е мъдра и аз си лягам със спокойна душа. И така, непозволявам да говорям с този злобен тон, какъвто при Вас се очертава, но проблема е във Вас ..!
 • до 01 и 02
  13.04.2019, 10:59
  Кой си ти, че ще определяш сертифициращите органи кога да си изпращат докладите? В Регл.834 и 889 никъде не е посочен срок! Това са новите простотии на министерството - 3-и дневен срок! Явно нямаш никаква представа от сертифициране, но навсякъде даваш прости акъли, без никой да ти ги иска! Откъде имаш вътрешна информация, че един инспектор е проверявал по 12-15 оператора??? Министерството проверява дали има подобни нарушения. Кой си ти?
 • Запознат
  13.04.2019, 9:39
  Гледах на живо тази среща. Абсолютна глупост. Нищо не се реши кардинално, обещаваха като на сватба само и само никой да не иска оставки. Имаше и един белоглав дядка от Мзх, който очевидно искаше да бъде главен герой и дрънкаше само несвързани приказки. Жалкото е че никой не мисли за бъдещето на бранша, а само да няма искане на оставки.
 • В.
  13.04.2019, 8:38
  МЗХГ да изнесе информация на кои контролиращи лица инспекторите са правили по 12-15 инддоекции на ден. Така много неща ще станат ясни. А чрез елементарен софтуер контролиращите лица ще могат и в реално време да си изпращат докладите в МЗХГ. Зашо да чакат три дни. Но и това да се случи, остава въпросът какво прави отделът с тази информация, защото до момента явно не им прави никакво впечатление или пък си затварят очите.
 • и нещо хубаво
  12.04.2019, 16:38
  Текста "Да се въведат изисквания за минимум при контролиращите лица – колко души може да контролира едно контролиращо лице" е добър. Не може един инспектор за един ден да посещава 12-15 био оператора. Бих довали и нещо друго. Три дни след посещението, всички от доклади от нея се изпращат и в МЗГХ.

Последни новини