о

Проект срещу АЧС: Министърът да определя ловния сезон

Популацията на някои видове диви животни се увеличава, растат и щетите от тях

12.02.2019 | Коментари: 1 | 7391 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Трима народни представители предлагат промени в Закона за лова и опазването на дивеча, така че министърът на земеделието да получи допълнителни права при определянето на сроковете за отстрел на диви животни.
 
 
Проектът за изменение на действащия закон е внесен от депутатите Александър Сабанов, Йордан Апостолов и Георги Колев, предстои разглеждането на текстовете в парламентарната Комисия по земеделието и храните.
 
Народните представители посочват два мотива за своето предложение. Единият е във връзка с увеличаването на запасите от дивеч и зачестяването на регистрираните щети от него.
 
Целта е да се даде възможност на потърпевши граждани, земеделски стопани или фирми да настояват за намаляване на популацията на отделни видове диви животни, които им нанасят икономически вреди.
 
Другият мотив на депутатите е усложняването на епизоотичната обстановка в страната, свързана с разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС), която води след себе си значителни стопански загуби.
 
 
„За да може да се реагира адекватно на тези проблеми, е необходимо да бъде предвидена възможността със заповед на министъра на земеделието, храните и горите да бъдат променяни сроковете за ловуване на някои видове дивеч според конкретната обстановка след съгласуване с министъра на околната среда и водите като част от мерките за профилактики, ограничаване и ликвидиране на болестите по животните“, посочват депутатите.
 
Действащият закон позволява на министъра на земеделието, храните и горите със заповед да забранява ловуването на някои видове животни или обратното – да разпорежда санитарен отстрел, когато това е „част от мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестите по животните“.
 
Предложението е в закона да се запише като основание за санитарен отстрел „биологичното развитие на дивеча“, както и  „щетите, нанесени от него“. Освен това в проекта е записана възможността министърът да променя със своя заповед сроковете за ловуване и да регулира числеността на дивечовите запаси.
 
Народните представители са предвидили също обжалването на такива заповеди на министъра да не спира тяхното изпълнение.

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

  • 88888888888888
    12.02.2019, 11:48
    Стига вече с тоя лов бе. Не се ли наядоха не се ли наситиха тия алчни авджии. Има си закони има си сезон. От там нататък да се оправят. като искат да ги избивати заравят но не и лов. То това тяхното не е лов ами разстрелват животните без оглед на пол възраст състояние и без грам съвест

Последни новини