о

Първично огнище на Син език откриха в община Ивайловград

Спешно заседание на областната епизоотична комисия в Ямбол ще трябва да предприеме мерки за справяне с открито огнище на болестта Син език.

07.07.2014 | Коментари: 0 | 10116 прочитания
Автор: Фермер.БГ

Областната епизоотична комисия в Ямбол ще заседава днес във връзка с първично възникнало огнище на заболяването Син език в село Мандрица, община Ивайловград. Заседанието се свиква след заповед на изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните, уточняват от Областната администрация.

 

Син език е неконтагиозно вирусно заболяване по преживните животни. От син език най-често боледуват овце и се характеризира с висока заболеваемост сред тях. Наблюдават се ерозии по устната лигавица. Характерни признаци са още задух и куцота.

 

При някои от щамовете смъртността при овцете може да достигне до 70%. Преди 1998 г. това заболяване е докладвано много рядко в Европа и е приемано за тропическа болест, характерна за Африканския континент.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

Все още няма коментари

Последни новини