о

Расте обработваемата земя у нас

Далеч сме от 1990 г. обаче, когато площите са били много повече, коментира Стайко Стайков

18.01.2019 | Коментари: 5 | 2405 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Продължава тенденцията да се увелича количеството на обработваема земя в България. Това показва, че бизнесът се развива, каза Стайко Стайков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи, пред БНР. 
 
 
Той припомня обаче, че все още не можем да стигнем нивата от преди 1990 г., когато са се работили много повече площи. Като основна спънка той посочва липсата на работна ръка, приемствеността между поколенията и подготвените в училищата квалифицирани кадри.
 
Според него не е случайно, че у нас се отглеждат главно зърнени култури. Това е предопределено като политика от Европейския съюз. България, Румъния и Унгария играят ролята на резерв, нужен за изхранването на Европа. Като плюс Стайков изтъква факта, че нашата земя е относително най-чиста, защото производителите едва отскоро използват повече торове. 
 
По отношение на овощарството и зеленчукопроизводството не сме конкурентоспособни спрямо Западна Европа. Финансирането там е в пъти повече и не е въпрос само на труд. Няма как да произведем нещо и да го продадем на западния пазар, след като при тях субсидията е огромна, категоричен е Стайков.
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • До съобщение под 4
  19.01.2019, 8:15
  Да Господин proba, и пореден път съм напълно съгласен с Вас. Определена прослойка от обществото в България, млади, ама наистина млади хора за моного кратко време незнайно как се здобиха с пари и започнаха да ги влагат в земя; същите тези хора наеха определени хора които им движат неща, но и тези хора не са случайни. Тези български лафундисти сега дережират българската политика, те променят нормативните документи в зависимост от тяхната изгода; другите, тези които наистина работят те зяпат и мизерстват. А какво ще кажете за това, че същите тези собственици на земя имат подставени лица и те дефакто имат наистина безумни площи с обработваеми площи; те не купуват трайно изоставени земи, например такива които преди са били засадени с овощки, лозя ..! Те купуват земя декар за 200-300 лева и ни уверяват, че ние от това ще спечелим, а те ... са били само на загуба. Дали е така ..?
 • proba
  18.01.2019, 20:09
  За протокола е добре да споменем - Ст. Стайков е чорбаджия на най-големия собственик на земеделски земи у нас руския фонд СТАВЕН (Ромфарм). Благодарение точно на европейските субсидии прибира тлъстите ренти ..
 • Не, не, proba братко ..!
  18.01.2019, 19:12
  Ами нема европейските институции, та било и техните представители в България не виждат нередностите които стават в България? Тях въобще не ги интересува това което се случва при нас в България, ама въобще! А нередностите са убийствени. Говорят ми, че циганите грабят, влизат в къщите ..; ами знаете ли е какво е глад, глад, глад, глад и то дългогодишен? Нещо българските управляващи да са направили за малкия и средния бизнес, за българското село, за хората които умират от глад в България ..? Просто питам!
 • proba
  18.01.2019, 13:45
  Не, Европа ни прави зърнарска! Европа казва сложете максимум за получаване на субсидии на един земеделец! БГ казва - неможе1 Европа даде милиарди за еология. Бг ги даде за сеитбооборот и пасане на гъски! Европа ни дава по милиард Евро всяка година, за развитие на селското стопанство. Бг, управниците въртят, сучат и ги дават на най-големите. Днес разбираме, че нашите БГ управници, махнали ограничението за обвързана подкрепа над 250 ЕПЖ. Не ни е Европа виновна!
 • Борислав Стефанов
  18.01.2019, 12:23
  Този човек го казва точно и ясно. Но аз като 27 годишен човек, занимаващ се със земеделие мисля, че ако спешно не започнем да се борим за правата си то съвсем скоро процесите в българското земеделие ще бъдат необратими

Последни новини