о

Разясняват мерките срещу чумата по свинете

Очакват се промени в лабораторните изследвания и програмата за надзор на болестта

16.05.2019 | Коментари: 0 | 771 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Свиневъди и експерти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обсъдиха как да спрат случаите на Африканска чума по свинете (АЧС) у нас. Работната среща беше свикана заради последните промени в Решение на Европейската комисия (ЕК) относно мерките за контрол.
 
Агенцията по храните подробно разгледа мерките, които да гарантират здравето на животните, които се отглеждат в райони със случаи на чума по дивите прасета. Идеята е да не се допуска разпространение на заразата и да се гарантира безопасно движение и търговия. 
 
Експертите хвърлиха повече светлина върху измененията в европейското законодателство, които ще доведат до промяна на действащите заповеди за АЧС. Те ще засегнат лабораторните методи за изследване на свинете. Промяна се очаква и в програмата за надзор на болестта, която пряко засяга свиневъдите.   
 
Присъстващите на срещата обсъдиха и въпроса за хуманното отношение към свинете. Служителите на Агенцията по храните разясниха изискванията за защита и хуманно отношение при отглеждането на прасета, прилагането на Наредба 21 и Директива 2008/120/ЕО на Съвета относно минималните стандарти за защита на свинете.
 
Свиневъдите се запознаха и с изискванията на Европейската комисия за спиране на рязането на опашки. Нужна е и актуализация на Плана за действие на България, за да се намали необходимостта от купирането на опашки и да се направи оценка на отглеждането на прасета в стопанствата. 
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

Все още няма коментари

Последни новини