Разработчици създадоха соев азотен тор. Продуктът се предлага в САЩ и е предназначен за фермери, които се занимават с биологично земеделие, информира latifundist.com.
 
 
За производството на тора се използва единствено органично отгледана соя. По време на самия процес по производство на соевото брашно, соята се пресова механично. Полученото брашно се обработва ензимно. Богатият на азот микронизиран продукт се изсушава и опакова като прах, който съдържа 15,79% азот. Преди употреба прахът се разрежда с вода.
 
„Това е растителен протеин, който може да бъде приложен чрез капково напояване, например, за да се предотврати дефицит на азот“, обясняват разработчниците.
 
С увеличаване на търсенето на естествен азот, експертите очакват този вид тор, да помогне да се отговори изискванията на биологичните фермери. Като по този начин да се създаде нова ниша за преработка на соя.