о

Реки от вино потекоха и в Русе

По традиция в опитното лозе на Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик” се събират гости и домакини, които извършват ритуала по зарязването на лозето

15.02.2019 | Коментари: 1 | 699 прочитания
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
Институтът по земеделие и семезнание „Образцов чифлик” - Русе за поредна година  отбеляза деня на лозаря Трифон Зарезан.
 
 
Честването е известно като първият земеделски празник, който поставя началото на земеделската работа за настоящата година. Тържеството този път бе организирано съвместно с Професионална гимназия по селско стопанство „Ангел Кънчев”.  
 
По традиция в опитното лозе на института се събраха гости и домакини, които извършиха ритуала по зарязването на лозето. На тържественото зарязване присъстваха председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов, директора на Областна дирекция „Земеделие“ в Русе Борислава Братоева, агрономи, кметски наместници и представители от други институти, съобщиха от ИЗС "Образов чифлик" за Фермер.БГ.
 
 
На събитието директорът на института доц. д-р Галина Дякова поздрави колектива и пожела на всички успешна година и добра реколта.
 
„Ние не сме крупни производители на грозде и вино, но имаме основание да празнуваме, защото тук са създадени прекрасни десертни сортове с изключителни качества, търсени не само в България, а и в цял свят. Последните ни сортове са винени, аналози на традиционните  бели сортове, но с изразена устойчивост на болести, което ще се наложи за производство на екологично чисти вина. Това е основание да сме горди от постиженията си, ние сме преди производителите на вино”, подчерта Дякова. 
 
По думите й секторът е от изключително значение за България.
 
 
Събитието беше съпроводено от артистично изпълнена художествена програма, посветена на Трифон Зарезан, а танцов състав Зора внесе настроение на празника  с ритмите на народните танци и  своите изящни изпълнения.
   
Водосвет за здраве и берекет отслужи отец Илчо от Русенската митрополия.
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

  • ужас!
    15.02.2019, 14:25
    И ако това е пример за лозе, за това как трябва да се гледа, то ... това е трагедия на българското лозарство! Вчера бях в едно лозе от 300 дка, като фирмата има и бутикова избичка, но там е друго ..!

Последни новини