о

Симеон Караколев: Мисля, че Танева ще подкрепя малките и средните ферми

Голям е въпросът какво се случва в БАБХ - какво ще покажат проверките за животните

15.05.2019 | Коментари: 14 | 11719 прочитания
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
Смяната на върха в земеделското министерство предизвика редица тревоги сред фермерите. Тя идва в критичен момент от кандидатстването на земеделските производители за субсидии в Кампания 2019 по директните плащания, в ход са редица схеми и мерки за подпомагане.
 
 
За тревогите и очакванията, свързани с встъпването в длъжност на министър Десислава Танева, Фермер.БГ разговаря със Симеон Караколев, съпредседател на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация (НОКА):
 
- Г-н Караколев, министър на земеделието вече е Десислава Танева. Какво мислите за смяната на върха на министерството?
 
- Хубавото е, че Десислава Танева е наясно с много от ситуациите в сектора. Била е на тази позиция. Няма да й трябва много време, за да навлезе в проблемите. Евентуално ще й трябва време, за да се сработи с новия екип, защото мисля, че тя не е работила с него – освен ако не реши тя да прави някакви промени в политическия кабинет на министерството.
 
- В тази връзка, мислите ли, че ще се смени целият политически кабинет или ще останат същите зам.-министри?
 
- Като гледаме в другите министерства как се случват рокадите, по принцип министърът си тръгва и новият министър евентуално може да доведе негов зам.-министър, с когото е работил, с когото са екип. Но по принцип, ако започнат смени на зам.-министри, ще стане сложно. Тъй като всеки от зам.-министрите си има ресор, всеки си е навлязъл в проблематиката.
 
- Какво мислите за оставката на министър Румен Порожанов?
 
- При такава медийна атака като цяло и напрежение в последните може би седем месеца, вероятно му е дошло вече в повече да се обяснява. За освобождаването на зам.-директора на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) Иванка Багдатова-Мизова от поста й е трябвало да има Управителен съвет на Фонда. Това като цяло не е едноличен акт.
 
Защо се е забавило заседанието на Управителния съвет, това не мога да кажа. Може би си имат някакви съображения. Но явно атаката е на много високо ниво, целенасочено и министърът постоянно обясняваше за едно, за второ. Както и да е. Въпросът е, че оставката идва в момент, в който трябва да се обсъждат de minimis, кампания за директни плащания, нови нотифицирани схеми, които трябва да тръгнат и т.н.
 
 
- Овцевъдите и козевъдите доволни ли са от избора на Десислава Танева за министър?
 
- Ние работехме добре с нея. Някъде четох коментар, че министър Румен Порожанов повече е клонял към идустриалното животновъдство и селско стопанство, докато при Танева имаше по-отчетлива подкрепа за малките и за средните ферми.
 
- А аз четох нещо друго, че Десислава Танева не е била добър министър за малките и средни ферми.
 
Проблемът е друг. Коментирал съм и пак ще кажа: ние нямаме цели, говоря за държавата. Какви цели сме си поставили като държава? Някой чул ли е ние към какъв тип производство вървим? За да насочим натам усилията на държавата. Аз не съм чул такова нещо. Голям е въпросът и какво се случва в БАБХ и какво ще покажат проверките за виртуалните животни.
 
- Оптимисти ли сте, че нещата ще продължат да вървят добре с нотифицирането на помощите, с удължаването на Кампания 2019 по директните плащания, с de minimis-а, за когото овцевъди и козевъди настояват?
 
- Десислава Танева беше председател на парламентаранта комисия по земеделие. Няма човек, който по-бързо от нея да навлезе работата в министерството, за да няма още по-големи сътресения.
 
Оптимист съм, че Танева няма да спре всичко това като процес или пък да му попречи да се развива. Даже напротив – мисля, че тя в много отношения специално клони към малките и средни ферми, което за нас е важно. Видяла е вече какви грешки се правят в администрацията и какво може да се подобри в работата. Така че завръщането й трябва да е плюс
 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • петров
  19.05.2019, 21:15
  бойко с танева нов ПРОВАЛ..ЗА ДРЕБНИТЕ ЖИВОТНОВЪДИ ТЯ Е ПРОТЕЖЕ НА ЗЪРНАРИТЕ БЕ БОЙКО ...
 • Karaka4anin
  17.05.2019, 12:24
  Pomosht shte ima samo ZA karaka4anite
 • незнайко
  16.05.2019, 16:14
  Само ти мислиш така.....!
 • зп
  16.05.2019, 10:16
  скоро може да и се наложи на госпожата Танева да дава обяснение за участие в офшорни фирми,с капитал в чужбина.А сигналите че мъжът и кмета на Котел раздава пасбищата на родата без животни,ще се чуе.
 • 123
  15.05.2019, 22:01
  ИМА САМО ? ВАРИАНТА ВАРИАНТ ! КАРАКОЛЕВ Е ГЛУПАК ВАРИАНТ ? КАРАКОЛЕВ Е ПОДМАЗВАЧ Не съм виждал дребен или среден житар само едри.
 • kravar
  15.05.2019, 21:35
  прибери езика Караколйо
 • до lanev
  15.05.2019, 20:42
  Цената на пчелния мед се срина защото пчеларите скочиха да се хвалят, че пчелите им са пръскат с пестициди. Кой ще си вземе отровен мед? Не и аз, а ти? пък и вносните храни са и по-вкусни и по-евтини. Гръцките ягоди по-сладки, македонското агнешкото по-евтино и немското маслото по истинско! Пенсионер съм и всеки лев го броя по два пъти.
 • shatpatka
  15.05.2019, 20:19
  Караколев! "Да се обяснява" му се налага, като участва в схеми и далавери! Това, че му давате възможност "да му дойде до гуша" и да се измуши, значи, че си прост, като гайдите, дето надувахте на събора! Писна ми от такива дето решават, че не дължат обяснение! Щом лапаш и искаш да си на пост- ще се обясняваш! Аз не съм му стринка, та да ми се врътне и да се разсърди! Нямаш нагласата, прости народе, да търсиш отговорност от михлюзите! Ако беше в Щатите, до сега да е в затвора само от IRS- демек данъчните им власти, които са прословути със своята безкомпромистност! А ти какво правиш в качеството си на представител на някой- ум не ми го побира!
 • OSZ
  15.05.2019, 17:37
  Само една черна вратовръзка му липсва на господина... т.е. черен колан по френска любов...
 • Васил
  15.05.2019, 16:28
  Много бързо забрави кой го хранеше допреди 2 дни. Помияр
 • fermersofiq
  15.05.2019, 15:08
  може да се чертае но има 1% НАКАЗАТЕЛНИ на ден
 • ИзКараколев
  15.05.2019, 14:26
  Леле братле, то бива наколенки, бива сапунки и четкане с баданарката, ама твоето не бива! Такова лицемерие, подмазване и подлагане не сме виждали. Горкият г-н Караколев. Предполагам съвестта му не му позволява спокоен сън да сънува.
 • Гого
  15.05.2019, 14:24
  Ако днес не начертая,утре ще успея ли.извинете но съм нов
 • Ianev
  15.05.2019, 14:02
  Това сериозно ли го вярвате г-н Караколев. По време на предния мандат на г-жа Танева не пролича да има такова нещо. Като се почне от Овощари, Пчелари, Зеленчукопроизводители та дори животновъди всичко е натикано в девета глуха! Силно се надявам сега нещата да седят по друг начин но силно се съмнявам. За това България от страна хранеща половин Европа станахме вносители на всичко от Турция, Полша, Македония, та дори Магданоз от градината на баба с произход Египет. За пчеларството да не коментирам цената на килограм пчелен мед се срина под 4 лв за килограм. Хиляди тонове пчелен мед стоят неизкупени. Вноса направо ни убива!

Последни новини