о

Стачна готовност и протест в сектор „Плодове и зеленчуци“

Организациите на производители са отрязани от финансова подкрепа

07.02.2019 | Коментари: 13 | 12415 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Организации на производителите на плодове и зеленчуци обявиха стачна готовност и подготовка на протест срещу аграрното министерство заради промени в наредби, които пречат на достъпа им до европейски субсидии.
 
 
В отворено писмо до медиите Българска асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци (БАОППЗ) твърди, че Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) извършва „целенасочени действия за ликвидиране на организациите на производителите на плодове и зеленчуци“.
 
Асоциацията възразява срещу факта, че извън обхвата на подпомагане остават инвестиции за трайни насаждения и изграждане, реконструкция и оборудване на оранжерии.
 
„Как е възможно министърът на земеделието да извади от допустимите разходи за създаването на насаждения и оборудване на оранжерии – основни инвестиции за ръст в производството?“, недоумява изпълнителният директор на Асоциацията Чавдар Маринов.
 
Той припомня, че в националната стратегия министърът е одобрил тези разходи и ги е разписал подробно, а след това те са били потвърдени и от Европейската комисия (ЕК). 
 
 
В резултат от противоречието през периода на прием от 1 юли до 1 септември миналата година три проекта на обща стойност 9 млн. лева не са били подадени, защото са се оказали недопустими в резултат на решението на министъра. 
 
„Същевременно посадачният материал бе поръчан и съответно платен, защото е необходимо мин. една година за неговата заготовка. Кой ще плати сметката?“, пита Чавдар Маринов.
 

Опитите за намиране на изход в преговори с аграрното министерство досега са завършили с неуспех.

 
Асоциацията възразява и срещу Наредба № 9 за прилагане на подмярка 4.1 по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и ДФ „Земеделие“ (ДФЗ), които не разграничават бенефициентите по мерки от ПРСР на членове на Организации на производители/Групи производители от обикновени съдружници в Търговски дружества. Вместо това те се разглеждат в обща правна рамка, като дружество с ограничена отговорност, въпреки че първите са признати със заповед на министър Румен Порожанов и явно имат различен статут.
 
„В резултат на това обстоятелство всички членове на Организации на производители/Групи производители, подали заявления за подпомагане по мярка 4.1 от ПРСР се лимитират до общия размер на финансовата помощ - левовата равностойност на 1 млн. евро“, пояснява Чавдар Маринов.
 
Той изтъква, че бъдещето на уязвимите сектори – „Плодове и зеленчуци“ и „Животновъдство“, при производството, маркетинга и реализацията на продукцията е единствено и изцяло в ръцете на Организациите на производители. 
 
„В Европа, да си член на подобна структура е престиж, пример за подражание и най-важното е, че това е доказателство за доброто име на производителя и ясна гаранция за реализацията на произведените от него продукти“, отбелязват от Асоциацията.
 
Отвореното писмо предупреждава, че ако не се вземат адекватни мерки по поставените проблеми, ще има трайни и необратими последици върху производството на плодове и зеленчуци, като това ще рефлектира и върху конкурентоспособността на българските земеделски производители на международните пазари.

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Мишо Михов
  10.02.2019, 21:28
  Някой чете ли ги тези отзиви? И Какво от това? Ако няма външен натиск върху г-н Паричев ще си гоним вятъра до второ пришествие. За сега с пръста надолу да се преброим и после ще говорим.
 • Case
  10.02.2019, 21:07
  Ами миналата година "доколкото си спомням" беше договорено обвързаното подпомагане за 2019 г. плодове и зеленчуци да се изплати ок. 20 февруари. Аз ли не разбрах или е старата приказка на отватителния министър Пор.- Чакане му е майката - плащайте за осигуровки на работниците, плащайте данък печалба, спазвай срокове иначе санкция а за тях от мзх кога..?
 • Гошо
  09.02.2019, 9:41
  Абе Васил Н, на тоя Кацарчев да не му е бащиния министерството, тоя е абсолютен некадърник, и него ще го гонят за далавери, то ще си му дойде времето, те преписките си седят един хубав одит и го чакат в КОНПИ и прокуратурата на килимчето заедно с оня дето знае само да краде Лъжанов.
 • Браво !!!
  08.02.2019, 20:07
  Налице е пълен провал в политиката на този Министър. Не сме доволни от нищо вече, само схеми за кражби, кражби и пак кражби. Единици се облагодетелстват !!!! СТАЧКА !!!
 • stg
  08.02.2019, 14:36
  Защо само сектор плодове и зеленчуци не стачкува сигурно сме много доволни?
 • пфф
  08.02.2019, 13:49
  момент. Значи 3 проекта за 9 милиона паднали и тази асоциация щяла да стачкува? Когато се повиши тавана на инвестициите по мярка 4.1 и стотици проекти паднаха заради няколко големи, които обраха целия бюджет, тази асоциация къде беше и защо не протестира?
 • 007
  08.02.2019, 11:14
  Абе на всичко в краина сметка ще му етаковат Като цяло се цели ликвидация на цялото селско стопанство Стига с това тоя сектор оня сектор всички ние работим за да има все още българско на маста за да се хранят гражданята с прясна и вкусна храна ОБЕДИНЕНИЕ ГОСПОДА ОБЕДИНЕНИЕЕ ....
 • Geri
  08.02.2019, 10:01
  Хора стига с тези тикви,нови ,стари,ако отидеш на полето много ясно се вижда дали насадения картоф е за субсидия или е реална продукция.
 • Fermer
  08.02.2019, 8:43
  Аз много се извинявам на Фермер.БГ ама нещо не разбирам - приеми по мярка 4 повече няма да има, ако по тях имаше проблем, то тази статия е с поне няколко месеца закъсняла. Въобще не става ясно за кои наредби става дума. Моля напишете точно - имат проблем с проекта на тази, тази и тази Наредба, а ако те са в процес на изготвяне посочете къде е Проекта на изменетието, за да може да се запоснаем. Щото иначе малко става сърби ме, ама не знам къде....
 • хаха
  07.02.2019, 23:52
  Организация на производителите...що е то,шепа тарикати вземащи едни пари и разходващи ги безконтролно и безполезно...що не стачкувахте когато членовете ви биваха отрязвани от съпартийците ви чиновници ей така от злоба и глупост..или за пари под масата...онея работещите бедни и скромни хора произвеждащи ни чистите и вкусни зеленчуци и плодове чийто интереси и права уж защитавате...порното става отврат вече,време е за революция
 • Васил Н.
  07.02.2019, 22:58
  Организациите на производители не се харесват от нач.на кабинета- Кацарчев. Следователно и от министъра. Така че не им е добро бъдещето.
 • Васил Н.
  07.02.2019, 22:58
  Организациите на производители не се харесват от нач.на кабинета- Кацарчев. Следователно и от министъра. Така че не им е добро бъдещето.
 • KolyoGeorgiev
  07.02.2019, 21:00
  ФоНд земеделие Е финансова институция. Няма експерти по земеделие ,а финансисти.

Последни новини