о

Украинците все по-амбициозно стъпват на пазара на боровинки

В момента почти всички големи компании-производители на боровинки активно се сертифицират по стандартите на GlobalG.A.P.

21.03.2019 | Коментари: 0 | 935 прочитания
Автор: Фермер.БГ

В рамките на събитието Global Berry Congress Андрей Ярмак, икономист от Организацията по прехрана и земеделие сподели своите прогнози за развитието на бизнеса с горски плодове в Украйна и ред други страни в Източна Европа, Кавказ и Централна Азия. В последно време Украйна започва все повече да привлича вниманието на международните търговци, информира east-fruit.com.

Защо родните пресни плодове и зеленчуци не могат да се класират зад граница?

През 2019 г. Ярмак прогнозира рязко увеличение на износа на пресни горски плодове от страната, най-вече на боровинки.

Нашите оценки показват, че износът на боровинки от Украйна може да достигне 4,5-5 хил. тона и ще бъде рекорден, превишавайки рекорда от миналата година минимум 2 пъти, сподели Андрей Ярмак.

Миналата година удивихме производителите на боровинки по време на Global Berry Congress с бурното развитие на нашето производство и износа на малини. Моята прогноза за 2018 г. вие приехте за твърде оптимистична. Накрая се оказа, че обемът на износ на горски плодове е превишил моята прогноза почти с 1/3! Тази година ще обявим 5-годишна прогноза за износа на пресни и замразени горски плодове: малини, боровинки, ягоди, касис и други, допълни експертът от Организацията по прехрана и земеделие, заяви още експертът.

По оценки на анализатори от EastFruit очакваният рязък ръст на реколтата от боровинки в Украйна през 2019 г. ще доведе до понижаване на нивото на цените на вътрешния пазар, което ще стимулира развитието на износа. В частност, в момента почти всички големи компании-производители на боровинки активно се сертифицират по стандартите на GlobalG.A.P. Същевременно разширяват възможностите си за охлаждане, съхранение, сортиране и опаковане на пресни боровинки за износ.

За да реализират тези амбициозни експортни планове и да избегнат ценови колапс при боровинките, украинските производители активно търсят пазари за реализация на своята продукция.


 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

Все още няма коментари

Последни новини