о

Веселина Ралчева: Една оставка няма да реши проблемите

Огромни са опасенията на бранша, свързани с Кампания 2019 за директните плащания

14.05.2019 | Коментари: 6 | 5457 прочитания
Автор: Весела Ванева, Фермер.БГ
Производители на плодове, зеленчуци и биологична продукция, а също и десетки пчелари от различни райони на страната, настояваха за оставката на министър Румен Порожанов по време на национален протест миналия месец. За решаване на техните проблеми министерството започна преговори и беше назначен пети зам.-министър, предложен от браншовете – Чавдар Маринов.
 
 
За новата ситуация в сектора след оставката на Румен Порожанов Фермер.БГ разговаря с Веселина Ралчева, член на Управителния съвет на Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ):
 
- Г-жо Ралчева, какво мислите за оттеглянето на министър Порожанов, вашият коментар?
 
- Понякога така се случва, че в едно блато, като хвърлиш камъче, излизат наистина неподозирани неща. Когато започнахме протестите с нашите био проблеми, не подозирахме какво ще се случи следващия месец.
 
Оказа се, че проблемът не е единствен, частен и засягащ малко хора, а че това си е стил на работа. Видя се, че има много, много проблеми и че трябва да се смени подходът и начинът, по който изобщо функционира министерството.
 
- Какво трябва да се промени в работата на министъра?
 
- Прозрачност и обществен контрол на всичко, което се случва. Всичко дойде именно от това, че се взимаха решения на тъмно, с неясни цели, които пораждаха съмнения.
 
Много от тези съмнения се оказаха основателни в нашия сектор и виждаме, че това се случва не само в биосектора, а и в цялостната работа на министерството и на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Просто една оставка няма да реши проблема. За това трябва да си дадат сметка всички следващи министри.
 
- Какви са следващи стъпки, които вие очаквате от властите?
 
- Спешно да се сяда на диалог с фермерите, с реалните производители. Да се видят проблемите. Да се набележат много спешни мерки за разрешаването им. Да се спрат всякакви възможности за изтичане на пари към нереални фермери и всичко да се решава действително в диалог и с пълна прозрачност.
 
- Г-жа Десислава Танева, председател на ресорната комисия в Народното събрание, ще бъде предложена за поста министър на земеделието. Какво мислите на това?
 
- По принцип г-жа Танева е диалогичен човек. С нея сме работили. Нямам опасения по отношение на диалога с нея. Има разбиране, има отношение към нас, към биосектора.
 
Но през годините тя също е част от управлението и на министерството, и като принципал на ДФЗ по същото това време, за което излизат толкова много проблеми. Така че тя трябва да покаже много ясна воля за справяне със ситуацията и за промяна на политиката, ако иска наистина нещата да тръгнат в добра посока.
 
 
- Утре е 15 май. Това е датата, на която трябваше да приключи кампанията по заявяване на директните плащания. Имате ли някакви опасения, че обещаното от министерството удължаване на срока за кандидатстване с една седмица няма да се случи?
 
- Огромни са опасенията ни. В момента всички колеги са в службите по земеделие. Напрежението е голямо, защото вчера беше обещано едно удължаване на срока, но при създалата се ситуация вероятно на г-жа Танева ще се падне задачата утре веднага след избирането си да удължи кампанията.
 
Сега просто няма сигурност, че това ще стане и изнервянето е огромно сред колегите. Положението е много притеснително. Ето това е нещо, което действително също г-жа Танева трябва с встъпването си трябва да изрази своето отношение към това, което се повтаря всяка година във все по-лош вариант.
 
- Годишната кампания за директните плащания е във все по-лош вариант?
 
- Все по-късно започва кампанията, с все повече проблеми и грешки и с все повече неизпълнени обещания: как ще се подобрят нещата, как ще може да се чертае от компютъра, как ще се решат проблемите, а вместо това се създават нови.
 
- Тази една седмица удължаване на срока, която министерството обеща, смятате ли, че ще бъде достатъчна?
 
- Надяваме се, че да. Действително, като не знае какво ще се случи, администрацията през последните седмици работи в събота, неделя, на официални празници, в извънработно време – работят общинските служби, работят областните служби, работят, доколкото знам, и спешни екипи в министерството и във Фонда.
 
Въпросът е защо трябва да се стига дотам. Защо кампания, която по регламент е предвидено да бъде два месеца и половина, се свежда реално до половин месец? 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • История бг
  15.05.2019, 11:49
  Всички проекти са единствено по времето на ГЕРБ, защото по времето на БСП европарите бяха спрени от Европейската Комисия, заради непрозрачност и корупция на правителството и водената от него политика! Сега е удобно къса народната памет.
 • знаещ
  14.05.2019, 23:28
  Добре познавам кликата на г-жа Ралчева, всичко около тях е абсолютно изкуственно, засаждат тикви, картофи, проекти с кухи доходи по 4.1 и ред други изкуственни условия. Не само са за раследване а директно за решетките, изкуственнно разделят стопанствата си на сина й, мъжжа й, още две фирми а от няколко години и на дъщеря й. Определенно ако има някой субсидар така наречен то е ралчева, скоро пак й видях да товарат на ремаркетата й картофи да засаждат по три броя в декар. Знам всяка нейна нива била то на мъжа й или на сина й къде се намира и повярвайте всичко е изкуственнно с цел да се прибере субсидия.
 • Ники
  14.05.2019, 23:09
  Всички проекти са от времето когато министър е била Танева. Сега се сетиха да обвинят тоя Порожанов. Кога ще търсят отговорност за неупражнен контрол от страна на Танева за фалшивите проекти по т.наречените 6.3 и 6.1 и къщи за гости??? Кога са одобрени??? Кой е бил министър тогава, а не сега? Кой ликвидира кравите на хората???
 • Пор
  14.05.2019, 20:38
  И тая госпожа и другите "лидери" са еднакви. Продажници!
 • да!
  14.05.2019, 20:00
  Да, точно така, всичко е фалшиво, лъжливо, измамно. Днес проведох един обстоен разговор с един приятел и той ми каза, че ... имат намерение отново и отново да тръгнат по проверки и ... да гледат за нередности; пари няма, а всеки иска и се надява на пари! Представете си само какво нещо ни очаква! А приятелчетата на Румен Поражанов, тях кой и кога до край ще ги провери, кога ще изнесат обстоятелствата от проверките ..? За Веселина Ралчева имах друго мнение, но след като ни натросаха 5-ти Зам. Министър на земеделието от който ние сега нямаме грам необходимост, за тази Госпожа която беше по протестите пред Министерството, за нея вече имам коренно различно мнение. Госпожа Ралчева си търси само нейните интереси, тя няма виждане, тя не гледа надалеч от нослето си ..!
 • Лили
  14.05.2019, 19:18
  Фалшивите проекти по мярка 6.1 и 6.3 Кой и Кога ще ги проверява. Къде е произведеното от тях. Само фалшиви фактури, както и за обвързаното подпомагане с фалшивите фактури за млякото. Животни няма, но фактурирано мляко, плодове и зеленчуци има. Всичко на документи, на терен нищо!

Последни новини