о

Всеки да си знае тавана

Вижте защо страните от формата „Три морета“ решиха, че това е най-оптималният вариант

12.03.2019 | Коментари: 14 | 3960 прочитания
Автор: Биляна Панчева, Фермер.БГ
Призоваваме определянето на тавана на директните плащания да бъде оставен като възможност за избор на държавите членки по отделно.
 
 
Това е записано в подписаното споразумение от земеделски камари и организации от регион „Три морета“ по повод бъдещето на политиката за земеделие на Европейския съюз. 
 
Ето и част от причините за това им общо мнение. 
 
Костадин Костадинов, НАЗ - Всички от събралите с днес държави сме с различна специфика. Според нас всяка страна сама трябва да си избере какво да прави и как да се развива земеделския бизнес. Всяко налагане на ограничение е бич за бизнеса и изграденото до момента. 
 
В сектора определено се забелязва застаряване. Всички искаме децата ни да останат при нас. Смятам, че в стратегическите планове ще има достатъчно място за това да се заложат определени мерки, с които да се подпомогнат младите производители. 
Всичко обаче се прави на базата на SWAT анализ на изминалия период. Именно заради това всяка страна трябва да определи какъв таван да има, дали въобще да има. 
 
Ян Долежал, Чехия - Ние, земеделците в момента се намираме в сложен и същевременно много важен период, тъй като само след 2 месеца ни чакат избори за ЕП, които ще бъдат решаващи в много отношения за нас. Преди всичко за нас е важно да съхраним бюджета за ОСП. Намерението за по-малко пари земеделските стопани да вършат цялата работа по изхранването на населението, да пазят околната среда, да се грижат по-добре за животните и т.н. реално са много повече изисквания за по-малко пари. От името на земеделците казвам, че ние не можем да правим повече за по-малко. Това е нашият приоритет №1. 
 
 
 
Вторият важен за нас момент е че не може ОСП да бъде единна за всички държави. Според нас трябва да имаме едни разумни условия, които ЕС да приема, уважава и разпознава. Това е по-голяма гъвкавост. Особено по отношение на плащанията.
 
16 ха е средното ниво на фермите в ЕС, а при нас в Чехия и Словакия те са по 120 – 130 ха. За нас е важно да продължим да поддържаме тези големи ферми, особено и с историческата обремененост от колективизацията по време на социализма. За нас не е приемливо това, което предлага ЕК за таван, тъй като ще ощети фермите ни. 
 
Принципът на субсидираност в ЕС е основен. Има определени цели, които всяка една държава трябва да ги постигне. Ако целта е да се подкрепят по-малките стопанства, ние можем да я постигнем по различни начини. Например, да се дава по-широка подкрепа за тях, но не сме съгласни големите ферми да останат съвсем без подкрепа. Трябва да има баланс. 
 
Виктор Шмулевич, Полша -  Политиката на различните страни за таваните трябва да бъде според спецификата на съответните стопанства. В Полша на север има малки стопанства. Политиката на държавата е такава и тя очевидно се отличава от политиката на Чехия и Словакия. Не може по един и същи начин да се плаща в Полша и в Чехия. Ако ние предпочетем да подпомагаме стопанствата, които са между 15  и 30 ха, това в Чехия ще бъде абсолютно неразбираемо, защото те почти нямат такива малки ферми. Редно е правителството на дадената страна да даде най-оптималното и добро решение за своето земеделие. Това обаче не означава, че това ще доведе до по-големи разлики. 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Бай Хой
  15.03.2019, 18:46
  Е, нагло племе са това зърнарите. Таван не означава, че се махат субсидиите за зърнопроизводство, а че се подпомага да определени декари/ пари. След това ако настина си работещ и конкурентен се развивай сам без да сучиш от държавата. Таванът автоматично ще вдигне ставката на декар поне двойно, за да можем да догоним другите държави като Гърция, където сега тя е по 4 около 120 или 60 евро. Така мангалите ще бачкат тук, а няма да бягат, защото и те взеха масово да се изселват - представете си каква сме кочина!
 • fermer123
  14.03.2019, 16:49
  Пояснявам 45000 на месец или 540 на година
 • fermer123
  14.03.2019, 16:46
  С 200 дка лозя, 70 пипер и 100 крави 45000 лв оборот не можеш да направиш, ти ми говприш че толкова заплати плащаш. Лъжи другаде, зърнар!!!
 • До Мартин
  14.03.2019, 8:45
  Ако, няма няма субсидии или са 25лв. за декар, цената на пшеницата пак ли ще е така висока? Хлябът и той ли ще е толкова скъп? Селскостопанската техника и тя ли ще е толкова скъпа? Трябва да има тавани за всички ЗП в бранша, защото как ще ги стигнем ние малките, които работим като Вас големите. Трябва държавата и на нас да помогне, иначе Вие ще ни мачкате както до сега.
 • Мартин
  13.03.2019, 22:16
  До всички "разбиращи" дето коментират темата. Ако някой защитава бедният западно европеец, които внася наш продукт и ни плаща субсидиите, значи забравя, че същите тези Господа от Брюксел въведоха субсидирането на площ, без значение добиви или размер. Не съм го измислил аз - ако завИсеше от мен, нямаше да има по 1 Евро субсидия на кг, за западните зеленчукари например, поради което да има евтин внос и подбиване на Българските цени. Ние гледаме 100 месодайни говеда, засяхме 200 дка лозе, миналата година имахме 70 дка пипер - е няма как да насея 17 000 зеленчуци. Никога не съм бил против да дават мнооого големи субсидии за всички Български земеделци, защото знам с кой се конкурират. Но защо искате да лишите Българските зърнопроизводители, от помощ, която получават всички в Евросъюза. Да унищожим работещото-Вие да не сте Ликвидационни съвети, видяхме какво направиха те преди години. На 38 години съм, нито имам комунисти в рода, нито бандити. Работя, плащам 45 000 лв заплати месечно и хората са доволни. Дай сега, за да сте щастливи да вземем да ходим на плаж, вместо да се трудим. И още нещо- намаляването на субсидиите ще се отрази директно на наема на земя, а от там на много обикновенни хора, които имат наследени ниви. Тогава рентата, която на някой се струва малко ще стане 25 лв, а не 50 лв, както е сега. Нашите 25 лв са ви виновни- милиарди се откраднаха покрай всякакви строежи из села и паланки, а Вие само злобеете... СТИГА
 • Драго
  13.03.2019, 12:34
  Това ме притеснява повече : По всичко изглежда, че поредната реформа в Общата селскостопанска политика ще претърпи едно голямо отлагане, в резултат на което ще има поне двугодишен преходен период, в който ще се прилага досегашната система на подпомагане. И вместо от началото на 2021 г. новото законодателство би могло да влезе в сила от 2023 г., като дотогава държавите-членки ще ползват една седма от бюджетите, на които разчитат в досегашния период. Това означава, че правителствата допълнително ще трябва да съфинансират сектора, ако искат той да се развива без сътресения и така на практика по естествен начин държавите-членки самостоятелно ще започнат да покриват дефицита,
 • бай Хой
  13.03.2019, 10:50
  до бай Мартин с 17 000 дка: Нормално цените на зърното да са ниски, защото то се гледа най-лесно и го има в изобилие. Като искаш високи цени гледай розов домат. То същото като при жените - грозните са повече и са достъпни. Хубавите са рядкост и са скъпи - прости пазарни принципи. Няма как да гледаш култура, която лесно да се гледа, ражда по много и същевременно да скъпа. Лошото е, че дадоха парите на такива като теб кухи комсомолски секретари, които и сладолед не могат да продават, та камо ли да развиват ферми.
 • и още по темата!
  13.03.2019, 9:15
  Миналата година пратих синковеца и неговите приятели при местните арендатори да поработят, но от там не ги взеха, защото те нямали пари да им плащат. Каква наглост ..! Тези деца учат в една от Професионалните гимназии по селско стопанство. Ами същите тези Грандомани, мега земеделски производители, стопанисващи над 20 000 (двадесет хиляди) декара земеделска земя всеки един от тях, те нищо не правят за другите, те само мислят как още повече да забогатеят. Стига, спрете с това субсидиране, имайте поне малко, съвсем малко морал!
 • Малко информация
  13.03.2019, 9:11
  Средното стопанство в Япония обработва 14 дка земя, но в България площта е една от най-големите в Европа ..! А защо е така? Защо едни и същи уж земеделски производители постоянно ни уверяват, че са на загуба, че техните стопанства постоянно трябва да се субсидират от Държавата, от ЕС ..? Защо? А защо ние не им кажем, ей, щом не можете да свържете нещата с 17 хиляди декара земя, ами вземете и спрете да работите земеделие! Достойния български земеделец, който не си купува по няколко жилища, да кара нови марки коли, той не реве, той не скимти, той работи, и той достойно ..! Бих желал да попитам, а тези уж земеделски стопани с големите обработваеми площи, те наясно ли са, че един ден техните наследници ще плащат данък за алчността на техните родители, дядовци и баби и т.н. ..? Категоричен съм, субсидирането на големи площи над 5 000 (пет хиляди) декара, на животновъдни обекти над определен праг животни, също да се спре! Колко от тези уж земеделски производители, които стопанисват по 50-80 хиляди декари земеделска земя наемат с трудови договори хора от съответните населени места, колко от тях създадоха трайни насаждения (лозя, овощни градини ...), където местното селско население да може да работи, но да получава и достойно заплащане? А защо не се запитаме, а нима за обезлюдаването на българските села нямат вина и тези мега земеделски стопани ? Въпросите са безброй, но достойни отговори ние няма да получим!
 • някой
  13.03.2019, 8:31
  Ееей въртят сучат наште комундета(НАЗ,НАСРАЗидр.)таван не искали или видите ли те сами да си определят тавана, егати наглостта.Напротив,никакви субсидии над 1000-1200 декара (над средната за Европа ферма) а до тези декари да е погресивнорастяща.Таван трябва и над примерно 30-40 декара оранжерии,над 70-80 декара зеленчуци ,над 100-120 декара овощни.Таван да има и над определен брой животни, едри над 100-120 броя, дребни над 200-240 броя примерно разбира се.Без тавани всичко е вятър и мъгла, въздух под налягане, долен лобизъм и легална кражба("усвояване") на европейски пари за червената олигархия.
 • Ааа
  13.03.2019, 8:10
  Ей, как може да се фукаш,че даваш 50лв. На дка. За ради такива като тебе, няма пари за малките. Не се наядохте, по 30 лв. субсидия на дка. Ако нямаш пари, защо продължаваш да развиваш бизнеса си? Кого изхранва те? Зърното го изнесох те, хляба скочи. Относно царевицата, кажи колко произведе от дка. - 0,30ст. на кг. съм я купил на кг. Аз, съм животновъд от 1 г. Като няма те пари, нормално е , да се откажеш и да оставиш на по кадърните от теб да се занимават. Спрете да хленчите, като малки деца. Пари трябва да има и за останалите сектори, не само за Вас най много. Такива, които са със над 100 ха, трябва вече сами да се справяте с конкуренцията.
 • Иван
  13.03.2019, 8:04
  Поредното разделение на източна и западна Европа,западната е нетен вносител а източната нетен получател на Европейски средства и един малък кръг нагледци искат да приберат париите на западните данакопладци който плащат не 10%данък печалба а 40%,аз казвам ,че това е прекалена наглост!
 • Мартин
  12.03.2019, 23:15
  А бре, Бай ли си, хой ли си - много ги разбираш ти " милионерите и милиардерите"... Ние гледаме 17 000 хил декара, всичко правим както са добрите практики и все няма пари. Рентата ми е 50 лв, добивите са нормални. Ниски цени, скъпо гориво, препарати, семена, заплати и т. н. Отстрани е много лесно да се говори... Милиардери... Ха-ха...
 • Бай хой
  12.03.2019, 17:52
  Е, голяма реклама на тези зърнари.Таванът не значи, че закриваме големите стопанства, а че обикновеният гражданин и данъкоплатец няма да финансират милионери да станат милиардери. Толкова е просто!

Последни новини