о

Затвориха пазарите за животни и в Пловдивско заради огнище на Син език

Преустановено е и свободното придвижване на дребни и едри преживни животни, вземат се кръвни проби от животни в Пловдивска област заради огнище на Син език край Ивайловград.

08.07.2014 | Коментари: 3 | 15147 прочитания
Автор: Фермер.БГ

Затворени са пазарите за живи животни на територията на област Пловдив, във връзка с откритото огнище на Син език в община Ивайловград, съобщи д-р Иван Шиков, временно изпълняващ длъжността директор на Агенция по храните в Пловдив, цитиран от радио Фокус.

 

Преустановено е и свободното придвижване на дребни и едри преживни животни, регулярно се вземат кръвни проби от животни в някои части на областта, които граничат с област Хасково и Кърджали, каза д-р Шиков. Ситуацията се наблюдава и при нужда ще бъде свикана областната епизодична комисия.

 

Болестта Син език е вирусно заболяване, което се пренася най-вече от комари. Касае само животните, нямо опасност за хората, каза д-р Шиков.

 

Вчера и в Ямбол се проведе спешно заседание във връзка с първично възникнало огнище на заболяването Син език в село Мандрица. В Ямболска област също са затворени пазарите за живи животни, въведена е забрана за паша и за придвижване на животни.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • stoqn1
  08.07.2014, 19:56
  айдееееее почваме на бали отсега
 • stani87
  08.07.2014, 16:51
  da ni e chestito
 • haripoter
  08.07.2014, 15:56
  ot kade go izmislexa tova pak

Последни новини