о

Зърнопроизводството остава основен поминък в Северозападна България

Години наред Северозападният регион на България е икономически най-бедната и обезлюдена част на страната. Основният поминък тук остава селското стопанство и в частност зърнопроизводството

09.11.2012 | Коментари: 4 | 14132 прочитания
Автор: Фермер.БГ

Години наред Северозападният регион на България е икономически най-бедната и обезлюдена част на страната. Основният поминък на хората тук остава селското стопанство и в частност зърнопроизводството. За предизвикателството да си земеделец в област Монтана, Фермер.БГ разговаря с Димитър Димитров, председател на кооперация Изгрев в село Доктор Йосифово.


Кооперацията съществува от 1993 год. и в момента се обработват 16 хил. дка земя – пшенца, просо, ечемик, тритикали, слънчоглед, овес и царевица. Тук работят 28 души, част от които са млади хора. „Откакто кооперацията функционира, нямаме година с недадена рента. Всяка година се стараем да я увеличаваме и тази година стигнахме до 25 лв., което за нашия регион е добра цена.“, обясни Димитров.

[news]


Въпреки тежката земеделска година за село Доктор Йосифово, което бе ударено от градушки осем пъти, не беше подминато и от рекордната суша, Димитров е оптимист и отчита годината като успешна за кооперацията по отношение на добивите: „За разлика от други населени места, нашите добиви са приблизително едни и същи като миналата година. При пшеницата, въпреки тежките условия, получихме 260 кг добив от дка, от слънчогледа – 120 кг добив и благодарение на цените, смятам, че кооперацията ще завърши тази година с голяма печалба“, заяви Димитър Димитров.
 

Не са малко трудностите, пред които се изправят фермерите тук по отношение на цялостния производствен процес. Освен тежките агроклиматични условия, проблем за местните фермери, както и за всички останали земеделски производители в страната е акцизът на горивата. Вече от три години не ни е връщан акцизът за горивата. През минали години сме получавали около 60 – 65 хил. лв от акциз, което позволява закупуването на един малък трактор, обяснява председателят на кооперацията. Често механизаторите се оплакват и от некачествено гориво, както и от фалшиви резервни части заселскостопанската техника.

Справка в сайта на Министерството на земеделието и храните сочи, че Северозападна България е регионът с най-голяма площ използвани обработваеми земи, където близо 360 хил. стопанства обработват почти 750 хил. хка земя.
 


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • velimirdonchev
  12.11.2012, 18:57
  по 20 колега по 20 което обаче пак не е вярно! Там върлуват едни морски мекотели корали и акули от бялата по страшни ! Превдполагам че в северозападна България няма 360 000 жители))))))))))))))))))))))))))))))))
 • zapretnal333
  12.11.2012, 8:54
  по два декара на стопанство? МАЛИИИИИИИИИ
 • velimirdonchev
  12.11.2012, 7:37
  ЕТО ЕДИН ГОЛЯМ ИЗВОД НАПИСАН ЧЕРНО НА БЯЛО- ЗЪРНОПРОИЗВОДСТВОТО ОБЕЗЛЮДЯВА БЪЛГАРИЯ! Зърнопроизводството остава основен поминък в Северозападна България Години наред Северозападният регион на България е икономически най-бедната и обезлюдена част на страната. Основният поминък тук остава селското стопанство и в частност зърнопроизводството
 • velimirdonchev
  12.11.2012, 7:35
  абе този който написа 360 000 стопанства да не си е глътнал очилата и да е изплюл някоя и друга нула. при около 100 000 стопанства в България как 360 000 от тях са в северозападната част на страната не е ясно.

Последни новини